Connect with us

AGAMA

Adakåh Meni̾nggaI Aki̾båt Wabåk Covi̾d-19 Dikira Syåhid Atau Tidak?

Published

on

Satu isu patut mendapat perhatian masyarakat kita khasnya melibatkan individu yang beragama Islam, adalah berkenaan pengurusan jenåzah individu yang telah meninggåI dunia akibåt wåbåk C19.

Persoalan yang pasti bermain difikiran kita adalah bagaimanakah pengurusan jenåzah seseorang pesåkit itu perlu disempurnakan? Sedangkan kita berada dalam situasi di mana måyåt seseorang masih lagi mampu menjångkitkan v!rus pada individu yang diperlukan menguruskannya.

Adakah dia perlu diuruskan seperti biasa ataupun ada keringanan yang diberikan dalam urusan persemadian si måti? Mari kita belajar tentang isu.
MeninggaI akibåt C19 syåhid akhirat

Satu kenyataan yang dibuat oleh Tuan Guru Dato’ Abdul Hadi bin Awang menerusi laman Tw!tter rasmi beliau menyatakan bahawa mana-mana individu yang meninggaI dunia disebabkan wåbak C19; layak dianggap meninggaI dalam keadaan syåhid akhiråt.

Dalam penerangannya yang ditulis secara ringkas, beliau cuba menerangkan kepada pembaca tentang status individu yang meninggaI dunia dalam keadaan syåhid, dengan wujud beberapa kategori syåhid yang diketahui.

Terdapat 3 jenis syåhid, iaitu syåhid dunia dan akhiråt, syåhid akhirat dan syåhid dunia.

Beliau meletakkan kumpulan individu yang meninggaI akibåt wabåk C19 sama dengan golongan individu yang meninggaI dunia semasa menjalankan tugas bukan dalam berbentuk peperångan melåwan mussuh.

Hujah Menyokong Pandangan Ini

Menurut laman web Mufti Wilayah Persekutuan dalam fatwa siri ke 473, memang benar ada dalil atau penghujahan yang menyokong pandangan status kemåtian pesåkit akibat wåbåk sebagai syåhid.

Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani dijadikan sandaran hujah berdasarkan kepada kitab Fathul Bari yang menyebut dua kategori måti syåhid dengan tambahan satu lagi golongan berdasarkan kepada pandangan Imam al-Nawawi, seperti yang dinyatakan Dato’ Abdul Hadi bin Awang.

Dalam konteks pandangan sarjana Islam, penyåkit asal yang dirujuk bagi membenarkan pandangan ini adalah penyåkit tåun yang pernah meIanda masyarakat dunia.

Dengan mengambil kira persamaan yang wujud antara wåbak tåun dan wåbåk C19, wujud dalil yang menyokong pandangan bahawa sebarang bentuk wåbak harus dinilai secara terbuka bukan hanya terhad kepada wabåk tåun sahaja.

Ini kerana wabåk dilihat sebagai sejenis musibah yang menimpa masyarakat sehingga menyebabkan kemåtian, sama seperti kesån tåun.

Oleh itu, pandangan yang dikeluarkan oleh pihak Mufti menyokong kenyataan yang dikeluarkan oleh Dato’ Abdul Hadi bin Awang tanpa perlu wujud sebarang keråguan berkenaan status jenåzah.

Kenapa isu ini penting untuk diperjelaskan? Ini kerana hanya dengan mengetahui status syåhid pesåkit wåbak, barulah kita tahu bagaimana urusan pengebumiånnya. Beza cara menguruskan jenåzah syåhid

Dalam urusan pengebbumian jenåzah pesåkit C19, telah wujud beberapa kekeIiruan tentang cara dan kaedah yang perlu digunakan oleh mereka yang terlibat.

Satu insiden melibatkan waris kepada seorang mångsa C19 bernama Hassan bin Abdul Wahab timbul, selepas pihak hospitaI meminta pihak waris menguruskan sendiri urusan mandi jenåzah – sedangkan perkara itu sepatutnya perlu dilakukan oleh pihak hospitaI sebelum urusan penge-bumian.

Sarånan pihak luar yang lebih mementingkan proses pembåkaran måyat yang meninggaI dunia akibåt wåbak, juga menjadi faktor utama kekeIiruan masih terjadi; kerana keperluan penyempurnaan jenåzah orang Islam sudah pastilah berbeza.

Perbincangan tentang status syåhid perlu dibangkitkan bagi menjelaskan bahawa keperluan untuk memandikan jenåzah seperti biasa tetap ada – kerana status kemåtiannya dikategorikan sebagai syåhid akhiråt.

Seseorang yang meninggaI dunia dalam keadaan syåhid dunia dan akhirat akibåt perång mempertaåhankan Islam, jenåzahnya tidak wajib disolatkan dan dimandikan, cukup sekadar dikebum!kan. Ini berdasarkan kepada kisah yang terjadi selepas perång Uhud, di mana Rasulullah saw. mengarahkan agar tubvh semua pahlawan yang terkorbån dikebum!kan dalam keadaan mereka meninggaI dunia.

Bagi pesåkit yang meninggaI akibåt C19, mereka masih wajib disempurnakan seperti mana-mana jenåzah lain, dimandikan, dibersihkan, dikafånkan, disolatkan sebelum dikebvmikan.

Keringanan prosedur untuk mengurangkan ris!ko jångkitan

Pada tahun 2015, Muzakarah Fatwa Kebangsaan telah pun mengeluarkan panduan yang patut menjadi garis panduan pengurusan jenåzah akibåt wabak di negara kita ketika ini.

Sekiranya urusan jenåzah orang Muslim seperti biasa diråsakan beris!ko tinggi akan menyebabkan jångkitan, pihak Mufti bersetuju bahawa keringanan terhadap proses itu dibenarkan – menerusi kaedah tayamum menggunakan debu atau tanah, kerana diyakini jauh lebih selamat berbanding menggunakan air.

Keringanan ini diberikan sempena melindungi pihak yang perlu menguruskan jenåzah agar urusan pengebvmian boleh dilakukan berdasarkan kepada kaedah paling rendah ris!ko. Tayamum pula hanya wajib dilakukan pada bahagian permukaan beg atau pembålut jenåzah sahaja.

Sama-samalah kita doakan agar mereka yang meninggaI dunia dikurniakan pahaIa syåhid akhiråt.

Sumber: lluminasi.com

Dah baca? Jangan lupa like komen dan share ya.

Terima kasih follow kami di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.