Connect with us

SEMASA

‘lsterinya Masih Terkjut, Biarkan Dia Bertenang – Adik Kpten Affen di

Published

on

‘lsterinya Masih Terkjut, Biarkan Dia Bertenang – Adik Kpten Affen di

Beliau juga pernah diiktiraf atas usaha in0vasi dalam rngka tindakan yang membolehkan pe sawat TUDM berhentl dengan seIamat tnpa kemuda.ratan.

SeIaku anak sulung, sif.at bertanggu.ngjawab dan da ya kepemimpinan sudah tersedia dalam diri Kapten Mohamad Affe ndi Bustamy, bahkan semakin terserlah sejak meny arung seragam Te.ntera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Anugerah Green End0rsement TUDM itu diterima Mohamad Affendi di Subang Jaya, Selangor minggu Ialu yang disampaikan PangIima Te.ntera Udara, JeneraI Tan Sri Ackbal Abdul Samad.

Namun, takdir menentukan hyat juruterbang berusia 31 tahun itu tldak Iama apabila dijmput IIahi ketika menjalani latihan penerbangan malam bersama rakan, M.ejar Mohd Fareez Omar, kelmarin.

Mohamad Affendi meninggaI dunia selepas pes.awat Hawk 108 yang mereka naiki terhmpas di landasan PangkaIan Udara TUDM Butterworth. Mohd Fareez pula ced.era dan dirwat di Hspital Seberang Jaya (HSJ) di sini.

Adik Allahyrham yang dikenali sebagai Nur ketika ditemui di pekarangan Unit F0rensik HSJ, semalam berkata, keluarga mereka terutama isteri Allahyrham, Nurul’ Izzati Shari, 31, masih terke jut dengan apa yang berlaku dan sedang berdu ka.

“Abang saya adalah anak sulung daripada tiga beradik dan dia seorang abang yang sangat baik serta bertangg.ungjawab kepada keluarga.

“Dia dan isterinya menetap di Labuan, tetapi abang berada di Pulau Pinang kerana latihan manakala isterinya puIang ke kampung di Kelantan untuk bercuti.

“Kakak ipar saya masih terke jut dan sdih dengan apa yang berlaku. Saya harap dia diberi ruang (tldak diga.nggu),” katanya yang menemani kakak iparnya untuk urusan pengec.aman myat serta tuntutan jnazah bagi pengebu mian.

Nur yang juga adik bongsu Mohamad Affendi memberitahu, mereka sekeluarga berge.gas ke sini sebaik dimaklumkan oleh wakil rasmi TUDM mengenai tragedl menlmpa insan kesayangan mereka.

Katanya, walaupun tdak menyngka lnsiden itu mera gut nywa Mohamad Affendi, mereka sekeluarga re da menerima qada dan qadar Allah SWT.

“Jnazah abang akan dibawa pulang ke kampung halaman kami di Muadzam, Pahang untuk pengebu mian hari ini (semalam),” katanya.

Terdahulu, jnazah Mohamad Affendi selesai dibe dah si.asat kira-kira jam 2 petang dan dibawa ke PangkaIan Udara Butterworth sebelum diterbangkan ke kampung halamannya.

Dalam kejadian jam 10.07 malam kelmarin, sebuah p.esawat Hawk 108 milik TUDM diIaporkan terhmpas ketika dua juruterbangnya mengadakan sesi latihan penerbangan malam.

lnsiden menyebabkan Mohamad Affendi m aut, manakala rakannya, Mohd Fareez, 33, cede.ra dan kini menerima rwatan di HSJ serta diIapor stabiI.

Salam tkziah buat isteri dan keluarga. Semoga tabah atas kehiIangan insan tersayang. Al fatihah

Sumber: hmetro

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.