Connect with us

SEMASA

Anak Hebat Jaga Bapa, Datuk Dan Nenek Sak1t Kr0nik

Published

on

Di Faceb0ok, seorang pakar motivasi iaitu Raja Shamri, berk0ngsi satu kisah mengenai seorang gadis yang dikenali sebagai Atirah. Menurutnya, gadis ini seorang anak yang hebat kerana mampu menjaga bapa, datuk dan nenek yang sak1t pada satu masa.

Lebih mengejvtkan, dia melakukan semua tanggungjawab tersebut secara sendiri tanpa meminta bntuan daripada mana-mana pihak. Meskipun kehidupan mereka sekeluarga dipenuhi dengan cabaran dan uj1an, gadis tersebut sentiasa t4bah untuk menghadapinya.

Penuh cabaran dan ujian

Anak hebat. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Kehidupan kita di dunia ini penuh dengan cabaran dan ujian. Allah sentiasa menguji hamba-hambanya. Atirah, anak muda yang sangat hebat dan cekal. Dalam dirinya penuh dengan kasih sayang dan rasa tanggungjawab terhadap bapa, datuk dan nenek. Bukan semua mampu menggalas tanggungjawab ini, apatah lagi dalam usia begitu muda begini.

Ayah Atirah tdak dapat berjalan kerana terIibat dalam kem4Iangan Ianggar Iari pada tahun 2017. Semasa kejad1an Atirah berada di dewan peperiksaan, menjawab soalan Peperiksaan SPM hari ke 2. Bapanya Ium puh dari pinggang ke bawah dan terIantar selama bertahun-tahun.

Sekarang, Alhamdulillah boleh berada di kerusi roda tapi memerlukan bantuan untuk bvang a1r besar, bangun, makan dan memakai tiub untuk bvang air keciI. Bapanya mengalami cac4t kekal. Tdak dapat kita bayangkan perasaan anak muda ini, pada dua tahun lepas disaat menghadapi peperiksaan Allah telah menguji dengan berita sed1h.

Bapa Atirah anak tunggaI dan Atirah dibesarkan oleh bapa, nenek dan datuk kerana ibu dan bapanya berc3rai semenjak Atirah kecil lagi. Atirah tdak menyambung pelajaran dan meng0rbankan cita citanya menjadi seorang guru demi menjaga ayah tersayang. Ayah yang terIantar selama dua tahun dan perlu penjagaan yang rapi. Anak ini tdak pernah mengeIuh. Dijaga bapa dengan penuh kasih sayang dan rasa tanggungjawab. Ya Allah, betapa mulianya hati anak ini.

Menjaga tiga orang sak1t

Allah bukan sahaja mengvji anak hebat ini dengan bapa yang tdak boleh berjalan, tapi dengan nenek yang terIantar. Nenek mengh1dapi peny4kit tiga serangakai dan kakinya telah di p0tong pada tahun lepas iaitu tahun 2019. Atirah diuji lagi apabila datuknya pula dis3rang str0k, yang mana menghidapi peny4kit tiga serangkai juga serta masalah pendengaran disebabkan gegendang teIinga pec4h.

Menjaga tiga orang yang sak1t dalam satu rumah, bukan sesuatu yang mudah. Masa Atirah 24 jam sehari semalam hanya untuk bapa, datuk dan nenek. Mereka semua perlukan Atirah. Bagunkan nenek, mandikan nenek, basuh ber4k dan bapa. Bawa bapa, datuk dan nenek ke h0spital. Dalam sebulan, lebih daripada tiga kali mereka perlu ke h0spital.

Cuba kita bayangkan dengan kudrat Atirah untuk uruskan nenek dan bapa mandi. Ya Allah betapa tabahnya anak ini. Bukan itu saja , Atirah perlu masukan ub4t ke dbur bapanya kerana bapanya mengalami masaIah bvang a1r besar. Ub4t dimasukkan dan perlu dik0rek-k0rek dengan jari untuk meIancarkan pembvangan naj1s. Setiap hari ianya perlu dilakukan. Tangan bapa tdak sampai untuk lakukan semua ini, mungkin kesan daripada kemaIangan yang dialami beliau.

Hanya makan telur dengan kicap

Pada pandangan mata kasar mereka seolah- olah orang berada. Rumah tersergam indah tapi di dalamnya kosong, tiada perabot mewah dan keadaannya amat menyed1hkan. Rumah yang mereka diami sekarang adalah rumah yang dibina sendiri oleh datuk.

Datuk dulu seorang tukang rumah dan datuk menggambil masa sepuluh tahun untuk siapkan rumah ini. Atas tanah pvsaka inilah datuk membuat rumah impiannya walaupun mengambil masa yang begitu lama. Sedikit-sedikit dibuatnya sehinggalah siap.

Mereka sekeluarga hanya bergantung sumber kewangan daripada Jabatan Kebaj1kan Masyarakat sebanyak RM500 sebulan. Mereka juga mendapat perhatian dan beIas ehsan daripada jiran-jiran. Dengan RM500 ratus inilah digunakan untuk beli makanan, pmpers, bayar bil api dan segala perbelanjaan. Bil api pun dah banyak yang tertunggak. Pmpers pun mereka hanya mampu pakai pmpers yang “rject” saja.

Setiap hari mereka sekeluarga hanya mampu makan telur dengan kicap sahaja. Ayam dan ikan jauh sekali. Mereka redha dan menganggap ini semua uj1an Tuhan buat mereka. Sambil mengesat a1r mata yang mengaIir nenek berkata nasib baik ada Atirah, kalau tdak tak tahu la nas1b kami. Ya kita semua akui, Atirah anak yang baik dan hebat. Kadang-kadang malam tdak dapat tidur andai ada salah seorang daripada mereka mengalami kesak1tan.

Pernah masuk w4d serentak

Atirah menceritakan ada satu ketika nenek dan bapa dimasukkan ke w4d serentak. Nenek tingkat satu bapa tingkat tiga dan datuk dekat rumah. Terkejar-kejar Atirah kesana ke mari. Tapi, Atirah tak pernah rasa penat atau letih kerana mereka semua adalah drah dag1ngnya. ‘Saya akan cuba yang terbaik buat mereka. Mereka tiada orang lain selain saya, bapa anak tunggaI’ tutur Atirah.

Ya Allah seb4k hati kita mendengarnya. Allah hadirkan anak sehebat ini .Betapa bertuahnya ibu yang mengndung dan meIahirkan anak ini. Dijaga bapa, nenek dan datuk dengan penuh kasih sayang. Keadaan mereka sangat terurus dan keadaan rumah sangat bersih.

Sumber: Raja Shamri, oh bulan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di mimbar raudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.