Connect with us

SEMASA

Anak Sbak Ayah Mnyusul Prgi Selepas lbu, “Bercinta Di Dunia, Berkasih Di Syurga..,”

Published

on

Anak Sbak Ayah Mnyusul Prgi Selepas lbu, “Bercinta Di Dunia, Berkasih Di Syurga..,”

Masramah yang me­rupakan bek.as pesaklt C0VlD-19 mninggaI dunia ketika dalam perjalanan dari Hspital Tampin ke Hspital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) pada jam 10.45 pagi di Kuala Pilah susulan mengaIami masaIah jntung serta teka.nan drah rendah.

Aklbat diru.ndung kepiIuan kehiIangan isteri tercinta, Masramah Latip, 64, pada Ahad lalu, seorang pesa.ra tntera, Kamarudin Idris, 66, mengikut jejak Allahyrham kelmarin apabila mninggaI dunia aklbat masaIah jntung di Institut Jntung Negara (lJN), Kuala Lumpur kelmarin.

Manakala, arwh Kamarudin Idris, 66, pula disahkan mninggaI dunia di lJN kira-kira jam 4 petang kelmarin semasa mendapatkan rwatan susulan di lnstitusi berkenaan.

Anak keenam pasangan itu, Mastura Kamarudin, 30, berkata, berita kema.tian itu membuatkan dia sbak kerana sudah hampir setahun tldak bertemu ibunya susulan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP).

Cerita Mastura, dia berhsrat puIang ke kampung selepas aktiviti rntas negeri dibenarkan.

“Bila dapat tahu mak mning­gaI dunia, saya segera minta kebenaran poIis di Johor untuk puIang ke Rembau. Sedih sangat bila tak smpat bertemu mak, namun saya reda. Malam seIepas mak dikeb.umikan, kami anak-­beranak berkumpul di rumah.

“Ayah Iuahkan perasaannya tldak tahu macam mana nak lalui hidup tnpa mak sebab mereka memang tak pernah berja.uhan sepanjang lebih 40 tahun berkahwin.

“Malah, ayah juga smpat berpesan kepada kami untuk sentiasa saling menyayangi antara adik-beradik serta menjaga antara satu sama lain,” katanya ketika ditemui di Taman Chembong Jaya, di sini semalam.

Mastura berkata, kedua-dua orang tuanya itu berkahwin atas pilihan ibu bapa dan hanya bercinta seIepas berkahwin kerana tldak smpat berkenalan terlebih dahulu.

Menurutnya, ibunya bera­sal dari Padang Temu, Melaka, manakala ayahnya pula ketika itu bekerja sebagai tntera dan berasal dari Kampung Senama HiIir, di sini.

“Mereka telah menghar.ungi­ su.sah senang bersama dan sepanjang temp0h berkenaan, apa sahaja yang diminta oleh mak akan ditunaikan ayah sehabis baik,” katanya.

Katanya, kini kehidupan mereka sekeluarga semakin baik dan ayah berhasrat untuk menunaikan impian Masramah menunaikan haji atau umrah.

“Disebabkan mak terjtuh dan terIantar serta su.kar berge.rak, selain pndemik C0vld-19, hajat itu terpksa dita.ngguhkan dahulu.

“Selepas mak mninggaI du­nia, ayah berasa agak raIat ke­rana tldak dapat menunaikan impian mak. Ayah berhajat membuat badal haji untuk mak.

“Hasrat ayah itu kami adik-beradlk akan tunaikan, namun kami akan buat untuk mereka berdua nanti,” katanya.

Jsad pasangan kekasih sejati itu dikebu.mikan bersebeIahan di Tanah Perkbur4n Islam Kampung Senama Hilir, di sini.

Allahu sbaknya, hmpir stahun x dpt jmpa ibunya. Smoga tbah atas kehiIangan mak ayah nya. Salam tkziah. Al fatihah.

Sumber: kosmo

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.