Connect with us

MOTIVASI

(VIDEO) Walaupun Kurang Waras Namun Bacaan Al-Qurannya Sangat Merdu

Published

on

(VIDEO) Walaupun Kurang Waras Namun Bacaan Al-Qurannya Sangat Merdu

Sebenarnya tak susah nak dapat anak yang ‘ketagih’ membaca Al-Quran. Inilah yang dimaklumkan oleh Siti Aminah Sulaiman. Dia mempraktikkan 4 cara mudah ini sepanjang pengalamannya menjaga anak-anak hafaz Al-Quran.

Pemuda ini kurang waras tapi kalau dengar dia baca al-quran sungguh merdu suaranya..Subhanallah. Walaupun dia kurang waras akan tetapi dia suka membaca Al Quran, Bebeza dengan kita yang mempunyai akal yang sihat dan waras tetapi sering meletakan Al Quran dalam almari

“Saya melihat ada beberapa faktor yang membuat anak MUDAH untuk didik cinta Al-Quran.” Jadi, saya mengsikan apa yang perlu kita buat siapa mudah anak ajar anak suka membaca dan hafaz Al-Quran. ”

1) Biah Al-Quran

Saya perasan anak-anak saya, apabila saya rajin baca Quran. Mereka pun rajin ambil sendiri al quran nak baca. Tak perlu saya suruh-suruh atau paksa lagi.Tapi jika saya sendiri tidak terkena Al Quran, memang nak nak suruh anak membaca Al Quran .

Ini yang saya belajar dari pengalaman 8 tahun mengajar anak hafaz Al Quran di rumah. Betapa pentingnya mewujudkan suasana Al Quran itu di rumah.

Ini yang dipanggil BIAH AL QURAN Anak-anak perlu melihat ibu bapa mereka selalu istiqamah membaca Al Quran. Tanpa sedar anak akan terdorong untuk menjadi ‘RAJIN’ membaca Al Quran. Adakah kita sudah membaca Al Quran hari ini?

2) Hidup Tanpa TV

Bahagian ni paling susah. Jujurnya saya memang ‘hantu’ TV dari kecik lagi, Cakap je apa-apa cerita mesti saya akan melekat depan TV, drama sambung-sambung lagi saya suka.Tapi saya perasan bila saya cuba ajar anak saya Al Quran, TV menjadi satu masalah BESAR.

Saya susah nak fokus ajar anak dan masa saya menjadi sangat singkat bila ada TV sebab ada je cerita yang saya nak tonton. Akhirnya saya buat keputusan untuk potong siaran di rumah dan itu berlaku 5 tahun lepas.

Alhamdulillah rupanya itu pengorbanan yang berbaloi.Saya punyai lebih banyak masa untuk mengajar anak dan saya juga punya waktu untuk diri sendiri belajar Al Quran

3) Sentiasa Isi ‘Gelas Ilmu’

Untuk berjaya dalam mendidik anak, mesti selalu mengisi gelas ilmu. Bagaimana kita nak tumpahkan ilmu pada anak jika gelas kita sendiri kosong.

Saya sedar diri saya yang serba serbi kekurangan ilmu Al Quran, lalu saya terus ambil paket kombo 10 kelas untuk belajar Ibrah Al Quran dengan ustaz Syaari Ab Rahman.

Bermula tahun ini dan seterusnya akan menyaksikan saya menjadi pelajar Al Quran bersama dengan anak-anak saya. Lebih banyak kita belajar, lebih banyak lagi kita tidak tahu. Jangan malu mengakui kelemahan diri, terus belajar untuk menambah pengetahuan.

4) Doa

Patut saya letak ini kat atas sekali..Ini paling penting! Saya bermula dengan berdoa dahulu kepada Allah agar Allah menunjukkan jalan bagaimana nak menjadikan anak saya cinta Al Quran, Dan Allah yang Baik tidak menyembelihNya,

Lambat atau cepat Dia akan beri, pada saat yang paling sesuai. Berdoalah wahai ibu ayah. Jangan berharap pada manusia, tetapi letak harapan harapannya pada Allah, Pelbagai keajaiban akan berlaku dengan izinNya

Ini antara amalan saya dalam mendidik Muiz dan Nur Solehah. Moga ada manfaat bagi yang membaca.

Sumber: Fb

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.