Connect with us

SEMASA

BerbaIoi Hantaran RM91K!!! Cara Didikan Anak Hanis Zalikha Jadi ldoIa Ibu Muda

Published

on

Anak-anak bijak kerana didikan ibu kreatif, Hanis Zalikha raih pujian warganet sebagai contoh terbaik

Keterujaan bagi setiap mereka yang bergelar ibu bapa menimang cahaya mata kerap dikongsikan bersama rakan dan saudara menerusi laman di media sosiaI.

Pelbagai perkongsian menarik dalam rutin penjagaan bermula daripada bayyi hinggalah an4k-an4k mencecah dew4sa.

Ketika bayi, semua perkara berkaitan anak nampak begitu comel, manja, mencuit perhatian sesiapa saja yang melihat namun, apabila anak menginjak pada tumbesaran yang lebih aktif dan nakaI, perhatian semakin berkurang dan banyak pula keluhan mengenai perilaku anak-anak dari segelintir ibu-bapa.

Memang benar, mendidik dan menjaga anak-anak itu bukan lah kerja yang mudah dan senang, ianya memerlukan tahap kesabaran yang tinggi selain bijak mengurus dan mengajar mereka menjadi orang yang berguna kepada keluarga dan masyarakat.

Hal yang demikian mungkin menjadi kebimbangan umum apabila berlaku rendahnya kemahuan belajar bagi sebahagian anak-anak pada masa ini yang membuatkan ramai dikalangan ibu-bapa menjadi cemas dan bimbang.

Namun tidak pula apa yang dipraktikkan oleh selebriti ini, siapa sahaja tidak kenal dengan keterampilan selebriti Hanis Zalikha yang berwajah manis si bujur sireh dan tinggi-lampai ini yang menjadikan dia sebagai pakej sempurna untuknya.

“Imagine Yusuf 5 tahun dah hafal sifir! Pergh…so women, jom jadi wanita berjaya so that boleh jadi madrasah yang terbaik untuk anak-anak kita”

Mengetahui bahawa anak-anak kepada pasangan selebriti Hanis Zalikha dan Hairul Azreen ini sememangnya cerdik dan pintar, rata-rata warganet memuji cara didikan yang dibentuk kepada Yusuf Iskandar dan Alisa Aisyah sejak dari lahir lagi.

Biarpun terdahulu, kecoh di laman sosial mengenai nilai wang hantaran Hanis Zalikha saat diijabkabulkan bersama suami kira-kira 6 tahun lalu, terdapat sesetengah individu meyakini bahawa kadar yang diletakkan itu berbaloi dengan kemahiran penjagaan anak yang dimiliki.

“Berkahwin lah apabila sudah mampu”

Apabila berbicara soal kahwin, ramai yang menyifatkan hantaran mas kahwin yang diberikan haruslah bersifat logik dan bukan terlihat seperti “mencekik da rah”.

Hal yang demikian kerana dikatakan wanita kini dilihat mengklasifikasikan wang hantaran dengan nilai berdasarkan taraf akademik calon isteri berkenaan.

Walau bagaimanapun, matlamat sebenar perkahwinan ialah untuk mendapatkan sakinah yang membawa maksud ketenangan dan mawaddah iaitu kasih sayang yang hakiki.

Tujuan mendirikan rumah tangga juga adalah disamping mendapatkan zuriat yang baik, jadi memang tidak dapat disangkalkan lagi kaedah pengajaran oleh Hanis Zalikha ini amat memberangsangkan.

Faktor motivasi yang kuat juga membantu menyemarakkan keinginan, keberanian dan kesungguhan dalam mencapai sesuatu matlamat terutamanya dalam sesi pembelajaran anak-anak.

Ia adalah satu cabaran yang benar-benar sukar namun diyakini dan tidak mustahil untuk dicapai.

Betul tu! Bukan senang nak didik anak-anak, apa yang penting jangan pernah mengalah dan sentiasa memberi bimbangan dan dorongan yang baik selain menjadi contoh teladan terbaik buat mereka ini.

Reaksi warganitizen

Ditulis Oleh: Puteri Haideera Zuraidi

Sumber: Instagram Hanis Zalikha via Hot FM

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.