Connect with us

SEMASA

Berlegar-legar di Kawasan Dihuni Manusia, Beruang Kurus Yang mungkin Kelap4ran ini Seakan Meminta pertol0ngan

Published

on

Berlegar-legar di Kawasan Dihuni Manusia, Beruang Kurus Yang mungkin Kelap4ran ini Seakan Meminta pertol0ngan

Sebelum manusia menjaj4h hampir setiap sudut Bumi, dunia penuh dengan jutaan haiwan dari semua spesies. Fakta yang menjadi bukti, adalah ketika setiap kali manusia mengalami salah satu pertemuan yang belum pernah terjadi sebelumnya dengan haiwan eksotik.

Satu perkongsian rakaman amat memilukan sesiapa yang melihat dimana seekor beruang yang sangat kurus berlegar-legar mencari makanan mungkin kerana habitatnya hampir musn4h. Beruang seperti yang selalu kita nampak adalah seekor haiwan yang besar dan bu4s.

Baru-baru ini, di sebuah kota di Mexico, kelihatan seekor beruang yang penampilannya sangat menyed1hkan.

Seorang penduduk El Ranchito, di Kotamadya Santiago di Mexico, terserempak dengan seekor beruang hitam yang muncul di jalan.

Haiwan yang malang itu berada dalam keadaan kekurangan gizi dan ianya kelihatan sangat jelas melalui keadaan bentuk badannya yang sangat kurus. Lapar dan defens1f, beruang itu berkeliaran di sekitar daerah sehingga seseorang melihatnya dan bercadang untuk merakamnya dalam sebuah video yang mahu dikongsi di media sosial.

Beruang yang amat kurus itu kelihatan takut-takut dan penuh waspada, seolah-olah sedang mencari makanan tetapi juga ketakutan karena mengetahui bahwa dirinya sedang berlegar-legar di daerah yang dihuni oleh manusia, penampilannya terlihat sangat menyedihkan.

Penampakan beruang itu tidak jarang ditemui, karena berdekatan dengan taman nasional. Jadi pemerintah telah sedari awalnya sudah memperingatkan penduduk sekitar akan kewujudan beruang yang berkeliaran itu.

Banyak para pembaca dan penonton menyatakan rasa sedih mereka terhadap apa yang berlaku beruang tersebut yang bulunya juga kelihatan sangat nipis.

“Beruang hitam adalah spesies yang dilindungi, sehingga jika haiwan tersebut diluka1 bermaksud akan dikenakan tind4kan,” pemerint4h negar4 telah menjelaskan.

Nampak Jelas bahawa beruang yang terlihat dalam video tersebut sangat kritik4l keadaannya dan banyak yang mengatakan bahwa pihak yang berkewajiban harus mencari jalan untuk cara menangani masalah sedemikian tanpa menyak1tinya.

Berita ini mengingatkan kita bahwa kita semua bertanggung jawab atas kepupus4n haiwan yang sepatutnya kita pelihara habitatnya.

Mungkin akan terjadi sedikit kontradiksi untuk mengeluarkan beruang dari habitatnya untuk merehabilitasinya, tetapi kehidupan haiwan itu benar-benar dalam bah4ya dan seseorang harus melakukan sesuatu untuk membantunya.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: imuslimnetwork

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.