AstagfiruIIah! Buat AI-Qur4n Versi Sendiri,Ahli PoIitik Ini Mahu Diaj4rkan Di SekoIah Ag4ma

Waseem Rizvi, seorang yang terkenal dengan faham syiah itu juga meminta Perdana Menteri India, Narendra Modi supaya menggunakan Al-Quran terbitannya di seluruh sekolah-sekolah di India. Dian pemimpin Islam di India bertindak menerbitkan Al-Quran versinya sendiri dengan mengh4puskan 26 ayat Al-Quran.

Waseem juga merupakan ketua Lembaga Pusat Wakaf Sy!ah di Uttar Pradesh, sering menimbulkan kontr0versi melibatkan agama Islam, antaranya dia mengaku telah ‘menyusun’ semula dan mengh4puskan 26 ayat Al-Quran kerana dianggap sebagai mempromosikan keg4nasan.

“Saya meminta PM Modi untuk memassukkan Al-Quran [versi] baru ini ke dalam kurikulum pendidikan di pelbagai madrasah dan institusi pendidikan Muslim di seluruh negara. Versi Al-Quran yang diedit ini adalah Al-Quran yang betul dan akan segera tersedia di pasaran untuk dibeli oleh orang ramai,” katanya.

Dalam petisyennya, Rizvi telah menyatakan bahawa ayat-ayat ini didakwa telah digunakan oleh kumpulan pengg4nas yang bertindak atas nama IsIam sebagai alasan untuk menyer4ng orang yang dianggap k4fir.

Namun, Mahkamah Agung dalam keputusannya menyebut bahawa permohonan yang dibuat oleh Rizvi bersif4t remeh dan melulu. Selain daripada itu, mahkamah turut mendenda Rizvi kerana mengajukan permohonan terbabit.

Dia juga berkata, pen4fsiran yang salah dan ekstrem terhadap 26 ayat yang dimaksudkannya boleh disaIah faham dengan ket3nteraan, fundamentalisme, ekstr3menisme, dan keg4nasan.

Namun tidak Iama selepas itu, permohonan yang tidak masuk akal oleh Waseem itu ke Mahk4mah Agung dan dia telah dilaporkan kepada pihak polis oleh sekumpulan pihak yang tidak berpuas hati dengan tindakannya.

Suruhanjaya Nasional untuk Minoriti India menuntut permohonan maaf tanpa syarat dari Waseem Rizvi atas petisyennya. Pada 20 Mac yang lalu pula, ratusan umat Islam berkumpul di Masjid Jama di ibu negara India, New Delhi, untuk memprotes tindakannya.

Para penvnjuk per4saan, yang datang dari komuniti Sy!ah dan Suni, menuduh Waseem Rizvi sengaja untuk mewujudkan konfIik antara kedua-dua fahaman tersebut.

Sumber : TheVocket via Ohmedia

Leave a Comment

error: Content is protected !!