Connect with us

PANDUAN

Cara Menabung Untuk Orang Boros, Simpan Duit Ikut Hari Bulan. Setahun Boleh Dapat RM5,767!

Published

on

Cara Menabung Untuk Orang Boros, Simpan Duit Ikut Hari Bulan. Setahun Boleh Dapat RM5,767!

Sikap boros ini juga jadi alasan kita tak menyimpan atau menabung. Tapi bagi yang memang mengaku ada sikap boros ini dan berhajat ubah sikap serta mahu menabung mungkin boleh mempraktikkan cara yang dilakukan oleh Ana Sofiana ini.

Ramai yang mengaku punya sikap yang boros. Dapat saja duit gaji memang sudah ada list apa yang dihajati dan mahu dibeli. Duit memang tak lekat di tangan.

Caranya adalah dengan menabung kuantiti RM ikut hari bulan. Untuk lebih jelas boleh baca perkongsian beliau ini.

Ujar wanita ini dia memang ada sikap boros, ada saja duit memang habis dibelanjakan namun dengan cara ini dia berjaya menyimpan setiap bulan antara RM435 hingga RM496.

Cara menabung untuk orang boros, setahun boleh simpan RM5,767

Jadi di sini Anaa nak share macam mana Anaa menyimpan duit untuk tahun ni dengan cara paling simple saja. Macam mana tu?

Ada saja duit, memang habis dibelanjakan dan tak lekat di tangan. Beli! Yaa! Saya lah tu, boros membeli makanan sampai tidak sedar berat badan naik sudah pula.

  1. Menyimpan ikut tarikh/hari bulan
  • 1 hb RM1
  • 2 hb RM2
  • 3 hb RM3
  • 4 hb RM4

Begitulah seterusnya untuk hari-hari lah sampai lah hujung bulan

  • 30 hb RM30
  • 31 hb RM31

Dan ulang benda yg sama untuk bulan bulan seterusnya. Yang penting simpan duit ikut tarikh Hari Bulan yaa!

2. Untuk lebih mudah dan keep on track buat jadual macam ini. Tick setiap hari.

Cara ni sangat berkesan pada orang yg boros berbelanja. Anaa terpaksa skip bulan March, April & May tahun ini sebab waktu PKP, tapi total ada lah juga dapat RM4310.

Jadi kalau genap 12 bulan atau setahun, kita akan dapat total RM5,767.

3. Hasilnya

Duit yang disimpan ini bolehlah;

  • Untuk wang hantaran atau majlis kahwin
  • Buat deposit beli kereta atau beli barang kesukaan diri
  • Boleh guna untuk ubah suai rumah, keperluan keluarga dan lain-lain
  • Nak lengkapkan barangan dapur, rumah dan sebagainya.
  • Untuk reward diri beli untuk apa yg dihajati.

Semoga kalian berjaya menyimpan untuk tahun 2022 ini. Jom menabung!

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq…

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Anaa Sofianaa / Vanilla Kismis

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.