Connect with us

SEMASA

Bert0lak Ke Gaz4 M0h0n Doakan UEL Dalam Pejalanan Ke PaIestin

Published

on

Tanpa publisiti yang banyak untuk mengumpul dana, pendakwah dan usahawan berpengaruh, Ebit Lew, berlepas ke luar negara dengan membawa misi kemanusiaan buat G4z4, PaIestin.

Tidak banyak maklumat mengenai misi itu didedahkan setakat ini. Bagaimanapun dalam hantaran di media sosial menjelang tengah malam ini Ebit meminta orang ramai mendoakan perjalan dan misi berkenaan berjaya disempurnakan.

“Semoga Allah bantu dan mudahkan semuanya. Ya Allah bantulah kami dan hanya kepada-Mu kami berserah,” katanya.

Ebit juga menyatakan tiket penerbangan berkenaan ditaja oleh syarikat penerbangan Turkish Airlines.

Sementara itu Menteri Luar Hishammuddin Hussein membayangkan Ebit dan rombongannya berlepas ke Mesir sebelum menyempurnakan misi kemanusiaan tersebut.

“Perlukan apa-apa, maklumkan sahaja. Insya-Allah, perwakilan Malaysia di Kaherah, Mesir akan cuba bantu.

“Semoga selamat sampai ke destinasi ustaz!” katanya di Facebook dengan mengepilkan hantaran Ebit.

G4z4 baru-baru ini diser4ng oleh tent3ra Zi0n!s selepas berlaku keteg4ngan di antara kedua-dua pihak. Bagaimanapun keadaan agak aman sekarang selepas TeI 4viv dan H4m4s – yang berkuasa di G4z4 – bersetuju mengadakan genc4tan senj4ta.

Sebahagian kecil sempadan Mesir di bahagian timur negara itu bersempadan dengan G4z4. Ketika Mesir diperintah Mohamed M0rsi kerajaan negara itu membuka sempadannya di Rafah kepada penduduk PaIestin.

Bagaimanapun keadaan kembali kepada asal – iaitu G4za terk3pung dari segenap arah – selepas M0rsi digulingkan Abdel Fattah al-Sisi.

Dianggarkan bahagian timur Mesir 170km sempadannya bersebelahan dengan lsr4eI manakala baki 11km lagi berjiran dengan G4z4.

Sementara itu Bernama melaporkan misi kemanusiaan untuk rakyat PaIestin dirancang Ebit Lew mendapat kelulusan perjalanan dan tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) semasa.

Timbalan Menteri Luar Kamarudin Jaffar berkata pihaknya menerima panggilan daripada Ebit Lew hari ini bagi memaklumkan misi kemanusiaan itu yang dijadual bermula hari ini hingga 30 Mei.

“Misi kemanusiaan ke Mesir ini bertujuan memberikan sumbangan kepada rakyat PaIestin yang telah terkesan teruk ekoran ser4ngan rejim lsr4el ke atas G4z4.

“Urusan yang melibatkan misi tersebut dirancang oleh delegasi Ustaz Ebit Lew secara terus dengan rakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berada di Mesir.

“Segala persiapan dan persediaan dilakukan oleh pihak Ustaz Ebit Lew sendiri, menerusi kerjasama rapat dengan rakan NGO di Mesir,” katanya.

Kementerian tawar bantuan

Kamarudin berkata walaupun misi itu adalah inisiatif sendiri, delegasi Ebit Lew dinasihatkan agar sentiasa berhubung, bekerjasama dan mendengar setiap arahan keseIamatan daripada pihak Kedutaan Malaysia di Mesir.

“Selain itu, segala peraturan, prosedur dan arahan keselamatan yang ditetapkan oleh negara tuan rumah juga mesti dipatuhi.

“Ini penting terutamanya demi memastikan keseIamatan Ustaz Ebit Lew dan delegasi beliau sepanjang di perantauan keIak,” katanya.

Kamarudin turut mengingatkan delegasi itu untuk turut mematuhi semua SOP dalam negara yang sedang berkuat ku4sa apabila kembali ke Malaysia.

Kamarudin berkata secara dasarnya, kementerian itu menyok0ng penuh usaha delegasi Ebit Lew dan sentiasa mengalu-alukan NGO lain untuk turut menggerakkan pelbagai usaha bagi membantu rakyat PaIestin termasuk mewujudkan tabung-tabung bagi mengumpul dana bantuan kemanusiaan.

“Dalam perkara ini, sekiranya diperlukan kementerian boleh membantu untuk menyalurkan dana yang telah selesai dikumpul oleh NGO ini kepada pihak berwajib di PaIestin melalui Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP) di bawah seliaan Kementerian Luar Negeri.

“Dalam pada itu, saya juga ingin memaklumkan, selain membantu memudahkan usaha NGO, kerajaan juga melalui Kementerian Luar akan terus menggerakkan usaha bantuan kemanusiaan untuk rakyat PaIestin,” katanya.

Kredit:Cempedakcheese

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Mimbar Raudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.