Connect with us

SEMASA

PDRM Bertind4k Pant4s! lsr4eI Ar4hkan Ej3n Ris1kan Ser4ng Malaysia

Published

on

PUTRAJAYA: P0lis Diraja Malaysia (PDRM) bersama agensi kesel4matan lain sudah meningkatkan kaw4lan kesel4matan dari semua aspek susulan ancam4n Isr43l terhadap pemimpin peju4ng F4l3stin di seluruh dunia, termasuk Malaysia.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin, dalam satu kenyataan, berkata ia bagi memelihara ket3nteraman awam dan kesel4matan rakyat Malaysia, termasuk warga F4l3stin yang berada di negara ini.

Beliau berkata, Kementerian Dalam Negeri (KDN) memandang serius ancam4n kesel4matan yang dikeluarkan oleh Isr43l itu dan juga mengambil maklum kewujudan organisasi yang mendvkung dan meny0kong aspirasi perju4ngan rakyat F4l3stin di negara ini.

“Justeru, saya menyeru orang ramai untuk bertenang kerana keadaan kesel4matan dalam negara adalah terk4wal dan kekal berada di tahap yang baik.

“Kerajaan Malaysia sekali lagi menegaskan pendirian untuk terus meny0kong aspirasi dan perju4ngan rakyat F4l3stin,” katanya.

Terdahulu, tular di media sosial dan aplikasi sembang mengenai dua badan per1sikan Isr43l dilaporkan mendapat ‘lampu hijau’ untuk mengh4puskan pemimpin pejuang H4m4s yang berada di dalam dan luar G4z4, termasuk di Malaysia.

Perkara itu dilaporkan oleh blog W4rNews247 yang memetik laporan disiarkan oleh sebuah stesen penyiaran televisyen Isr43l .

Katanya, pemimpin Isr43l didakwa sudah meng4rahkan badan per1sikan negara itu, iaitu Sh1n B3t dan Moss4d untuk melaks4nakan tugas berkenaan.

WarNews247 dipetik berkata, badan perisikan Isr43l dikatakan akan menyasarkan negara-negara seperti Iran, Turki, Qatar dan Malaysia yang dikatakan memberi sok0ngan, membiayai kew4ngan dan mel4tih peju4ng H4m4s.

“Sebenarnya, operasi ket3nteraan Isr43l itu sudah dimulakan sejak 24 jam yang lalu (kelmarin) apabila dua bangunan milik dua organisasi dari Turki dib0m di G4z4

“Sebuah bangunan adalah milik pertvbuhan keb4jikan Y4rdimeli dan sebuah lagi milik Turkish Cooperation & Coordination Agency (TIKA) yang beroperasi sebagai pusat National Intelligence Agency (MIT) Turki,” katanya.

Katanya lagi, ia diikuti ser4ngan tentera Isr43l ke atas bangunan 13 tingkat yang menempatkan ibu pejabat Al-Jazeera di G4z4, iaitu sebuah rangkaian televisyen yang berpangkalan di Qatar.

“Peper4ngan tanpa henti yang diisytiharkan oleh Isr43l ini akan memberi kes4n besar terhadap hubungannya dengan Turk1 dan hubungannya dengan Qatar, paksi yang meny0kong Ikhwanul Muslimin.

“Per4ng ini akan menjadi petanda awal kepada konflik yang lebih besar di Asia Barat, yang tentunya menjadi tanggungjawab Ankara (Turki),” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Kanan Penyelidikan Yayasan Pertah4nan Demokrasi (FDD), Jonathan Schanzer dalam satu ciapan di akaun Twitter miliknya semalam, mend4kwa Tent3ra Pertah4nan Isr43l (IDF) diberi kebenaran untuk mengh4puskan pejuang H4m4s di semua peringkat.

“Channel 13 melaporkan IDF diberikan lampu hijau untuk menyasarkan operatif H4m4s di semua peringkat, dalam dan luar G4z4. Implikasinya jelas kepada Iran, Turki, Qatar, Malaysia dan lain-lain,” katanya.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.