Connect with us

SEMASA

“Ikan Keli Kuning” Ikan keli yang sangat jarang ditemukan, Ikan kuning terang ini ditangkap di Belanda

Published

on

“Ikan Keli Kuning” Ikan keli yang sangat jarang ditemukan, Ikan kuning terang ini ditangkap di Belanda

Glatz, seorang pemancing profesional di sebuah tasik di Belanda bersama saudara kembarnya Oliver, telah menangkap banyak ikan keli dalam hidupnya tetapi tidak seperti ini. Glatz panik pada mulanya.

Seperti pisang yang sangat besar dan menggelegak dengan insang, ikan keli berwarna kuning terang keluar dari air dan masuk ke perahu Martin Glatz.

The whopper adalah ikan keli wels (Silurus glanis), spesies besar yang berasal dari tasik dan sungai di seluruh Eropah, menurut Field & Stream.

“Saya tidak pernah melihat ikan keli seperti itu sebelum ini,” kata Glatz kepada Live Science dalam mesej langsung. “Saya masih terharu dengannya.”

Tetapi jarang mereka kelihatan seperti pisang-hued sebagai ikan Glatz ditangkap; kebanyakan ikan keli wels mempunyai badan hitam kehijauan gelap, dengan segelintir bintik kuning mottled, kata NOAA.

Ikan ini dikenali dengan saiznya yang sangat besar; mereka boleh berkembang menjadi sekurang-kurangnya 9 kaki (2.7 meter) panjang dan berat hampir 300 paun (130 kilogram), menurut Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA).

(Tidak seperti albinisme, gangguan genetik yang sama, leucisme tidak menjejaskan mata haiwan, Sains Langsung sebelum ini dilaporkan.)

Ikan keli lemon-zested mungkin mempunyai leucism, gangguan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan pengurangan pigmentasi pada kulit dan rambut.

Pada tahun 2017, seekor ikan keli kuning leucistik dilihat di Sungai Mississippi di Iowa, menjadi tajuk utama dalam akhbar tempatan Herald & Review.

Leucisme telah diperhatikan dalam mamalia, reptilia, burung dan ikan, mengakibatkan penampakan yang menarik seperti penguin kuning dan paus pembunuh putih.

Walaupun pelik dan cantik kepada mata manusia, haiwan leucistik biasanya menghadapi kelemahan di alam liar.

Dengan cahaya mereka, kadang-kadang badan yang cerah, haiwan leucistic melekat lebih kepada pemangsa dan boleh membuat sasaran yang lebih mudah daripada sepupu mereka yang berpigmen sepenuhnya, Live Science sebelum ini dilaporkan.

Ikan keli honkin’ ini nampaknya telah melarikan diri dari kematian awal dan mungkin hidup untuk berkembang lebih besar.

Sumber: worldnewsroom.info

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.