Connect with us

MOTIVASI

Kanak-kanak dari Sabah jual mangga di jalanan sampai tertidur di dalam parit sambil pegang payung ketika hari hujan

Published

on

Kanak-kanak dari Sabah jual mangga di jalanan sampai tertidur di dalam parit sambil pegang payung ketika hari hujan

Seorang kanak-kanak perempuan di Sabah baru-baru ini mendapat perhatian seorang netizen dan pengguna TikTok, Nur Fadeela, yang ketika itu sedang memandu di satu jalan raya di Kota Kinabalu, Sabah pada 1 September lalu.

Sebahagian daripada kita dikira cukup bernasib baik kerana tidak perlu berasa bimbang tentang wang ketika masih kecil. Namun, mereka yang kurang bernasib baik kecil-kecil lagi perlu keluar ke jalanan untuk mendapatkan wang demi meringankan beban ibu bapa dan keluarga.

Kanak-kanak itu dilihat memegang payung dengan sebungkus mangga di depannya dan tertidur di dalam parit di tepi jalan ketika hari hujan.

Ketika itu, Nur Fadeela sedang berhenti di lampu isyarat dan dia melihat kanak-kanak itu sedang tidur di dalam hujan di sebelah sebungkus mangga.

Nur Fadeela memuat naik pertemuan secara tidak sengaja itu di TikTok dan video itu menjadi tular dengan lebih 5.7 juta tontonan.

Wanita itu kedengaran memanggil kanak-kanak berkenaan beberapa kali sebelum dia mula tersedar lalu bergerak dan datang ke keretanya, sambil bertanya sama ada pemandu wanita itu mahukan mangga.

Bagaimanapun, oleh kerana Fadeela selalu membeli tanpa tunai dan hanya mempunyai RM2 dalam dompetnya, jadi dia memberikan wang tunai yang dia ada kepada kanak-kanak itu.

Fadeela bertanya di mana ibu kanak-kanak itu dan dia menjawab ibunya tiada di situ kerana sedang menjemput adiknya. Kerana simpati dan ingin membantu, Fadeela bertanyakan sebungkus mangga itu yang berharga RM5.

Selepas video terawal menjadi tular, Fadeela memuat naik satu lagi video di mana dia kembali ke tempat yang sama untuk mencari kanak-kanak perempuan itu bagi tujuan membantu dengan semampunya.

Nur Fadeela kemudiannya membeli makanan ringan daripada kanak-kanak itu untuk membantu mereka. Dia turut menggesa netizen yang ingin menghulurkan bantuan supaya membeli makanan ringan yang mereka jual dari pukul 8 pagi hingga 6 petang di bawah jejambat Kolombong, Kota Kinabalu.

Fadeela bertanyakan orang sekeliling dan seorang pekerja stesen minyak memberitahunya yang kanak-kanak itu berada tidak jauh dari kawasan itu. Selepas bersiar-siar, wanita itu berjaya menemuinya bersama beberapa orang kanak-kanak lain yang turut menjual bungkusan kecil makanan ringan.

Jika diikutkan, cara jualan di tepi jalan raya seperti ini agak membahayakan keselamatan anak-anak ini dan pengguna jalan raya yang lain kerana ia melanggar peraturan jalan raya, juga kanak-kanak tidak sepatutnya bekerja kerana ia menyalahi undang-undang di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

“Jika mereka selesai menjual makanan ringan lebih awal, maka mereka boleh pulang lebih awal,” katanya.

Diharap pihak berkuasa tempatan mengambil cakna dan maklum untuk membantu kanak-kanak ini. Pada usia kanak-kanak yang sebegini, sepatutnya mereka berada di sekolah dan keluar bermain bukannya bekerja.

Hak kanak-kanak dilindungi di bawah Dasar Perlindungan Kanak-Kanak Negara di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat yang selaras dengan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak (CRC) PBB.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.