Connect with us

GAYA HIDUP

Rupanya Inilah Manfaat Kesihatan Pengambilan Kopi Tanpa Gula Ramai Tak Tahu

Published

on

Berita Baik Buat Si Penggemar Kopi! Kebarangkalian Bebas Penyak!t Kron!k Termasuk K4nser Sebanyak 18 Peratus

Minum secawan kopi di pagi tentunya memberikan sensasi yang begitu mengasyikkan. Seakan tidak lengkap rutin seharian jika tidak dimulakan dengan secawan kopi. Ia ibarat satu permulaan hari yang menjadikan peminumnya lebih bersemangat.

Berikut perkongsian Dr Zubaidi Hj Zubaidi

HIDUP LEBIH SlHAT DENGAN SECAWAN KOPI

Ramai di antara kita yang seolah-olah “tidak boleh hidup” jika tidak minum secawan kopi di waktu pagi.

Saya suka berkongsi satu kajian, menunjukkan bahawa meminum kopi dikaitkan dengan panjang umur dan kebarangkalian mendapat penyak!t kron!k termasuk k4nser yang rendah.

Kajian ini diterbitkan dalam jurnal perubatan yang terkenal, Annals of Internal Medicine. Kajian yang dilakukan di University of Southern California yang melibatkan 185,000 orang selama 16 tahun.

Saintis mendapati mereka yang minum satu cawan kopi tanpa gula mempunyai kebarangkalian 12% untuk hidup lebih lama berbanding dengan mereka yang tidak minum kopi dalam hidup mereka.

Rendahkan Risiko Dapat Penyak!t Kard!ovaskular

Mereka yang minum dua atau tiga cawan kopi mempunyai kebarangkalian untuk bebas dari penyak!t kron!k termasuk kanser sebanyak 18%.

Dalam kajian yang lain, sa!ntis yang melibatkan setengah juta orang di seluruh Eropah mendapati meminum kopi dapat merendahkan ris!ko untuk mendapat penyak!t kard!ovaskular dan penghadaman.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa dengan minum kopi tanpa gula setiap hari dapat merendahkan ris!ko mendapat penyak!t.

Park!nson’s dan Alzhe!mer’s dan dapat mengawal gula dengan lebih baik bagi pesak!t d!abetes. Ia juga dikatakan dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Jadi minumlah kopi tanpa gula untuk mendapat kebaikan kopi.

Namun ada orang yang sensitif terhadap kopi (yang mengandungi kafein). Mereka mungkin akan mengalami rasa sakit kepala, degupan jantvng yang laju, dan rasa tidak selesa dalam perut.

Ambillah dalam kuantiti dan pada yang masa yang sesuai.

Sumber kredit: Dr Zubaidi Hj Zubaidi via Islam Itu Indah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Mimbar Raudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.