Connect with us

MOTIVASI

“Kalau tak sempat, Arif sahaja yang menjadi penyambung hasratnya itu” – M Rajoli Sempat Titip Pesan, Jemaah Kampung Baru Kenal M.Rajoli Siapa

Published

on

“Kalau tak sempat, Arif sahaja yang menjadi penyambung hasratnya itu” – M Rajoli Sempat Titip Pesan, Jemaah Kampung Baru Kenal M.Rajoli Siapa

Pada awal 70-an, M. Rajoli pernah belajar agama di Pulau Pinang kemudian ke Pakistan. Semasa berhijrah ke Kuala Lumpur antara pekerjaan yang pernah dilakukan ialah penjaga lif di bangunan UMNO. Pengalaman yang dilalui termasuk pernah meringkuk tiga malam dalam lok4p 4kibat meminj4mkan motosikal kepada rakannya seorang k0ngsi gel4p semasa remaja membantu M. Rajoli mengisi l4konannya.

M.Rajoli atau nama sebenar Mohd Rajoli Bin Mohamed Zain dilahirkan pada 7 April 1945 di Pasir Mas Kelantan. Mempunyai dua orang isteri iaitu Hashimah Md Din dan Hajah Wan Chik Daud. Mereka dikurniakan empat orang anak keseluruhan.

Kerjaya

Kemunculan yang kecil itu terus membawa M. Rajoli sebagai pelakon. Filem-filem lain lakonannya ialah Mekanik, M4tinya Seorang Patriot, Anak Sulung Tujuh Keturunan, Pagar-Pagar Cinta, Diva Popular dan Cicakman. Sementara drama lakonannya yang banyak diperkatakan ialah R4bun arahan Yasmin Ahmad.

M. Rajoli mula berlakon apabila ditemui oleh pelakon Ed Osmera tahun 1982. Ketika itu pengarah filem Jins Shamsuddin sedang mencari pelakon yang boleh membaca talkin untuk penggambaran filem Esok Untuk Siapa.

Kebanyakan watak yang beliau bawa adalah antogonis ataupun watak j4hat dan sering kali juga menjadi watak komedi. Beliau juga sering membawa watak seorang datuk berpangkat yang kaya dan g4tal. Selain komedi, beliau juga pernah membawakan watak seorang yang w4rak dan kuat pegangan agama dalam banyak filem dan drama.

Beliau cukup dikenali dengan lakonannya yang begitu versatil dan bersahaja. Beliau merupakan seorang pelakon, penghibur dan pelukis.

Biarlah diingati sebagai lelaki hidung belang dalam filem dan drama. Biarlah juga dikec4m kerana menjadi pem4buk dalam filem asalkan orang tidak akan menemui beliau m4buk di luar filem. Filem adalah realiti yang ditafsirkan tetapi kehidupan di luar filem adalah realiti yang mesti dijaga.

Kita tidak mempunyai banyak pelakon yang berwib4wa. Yang banyak adalah pembaca skrip. Kepulangan M. Rajoli mengurangkan seorang pelakon kita yang berwib4wa walau sekecil mana sekalipun wataknya, watak itu hidup di ingatan penonton. Misalnya watak tukang kebun tua dalam drama T4nah Kvbur yang kecil melayakkan M. Rajoli dianugerahkan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Anugerah Skrin.

“4llahyarham seorang yang suka buat lawak tetapi pelakon-pelakon lain sangat hormat kerana dalam lawak 4llahyarham selalu selitk4n pesan dan nasihat,” kata Zulkifli Ismail yang beberapa kali berlakon dengan M. Rajoli.

Imam Besar Masjid Kampung Baru Ku4la Lvmpur

M.Rajoli juga seorang Imam Besar Masjid Kampung Baru, dan ramai nak mengetahui, yang mengetuai b4caan t4lkin semasa p3ngebumian 4llahyarham Tan Sri P.Ramlee pada 29 Mei 1973 adalah M.Rajoli sendiri.

Likv hidup yang penuh warna-warni itu menjadikan M. Rajoli sentiasa sedar. Kerana sedar, sepanjang menjadi selebriti yang sentiasa disinari kemilau M. Rajoli tidak pernah tersasar.

Hari-Hari Sakit Kepala

Tidak menyangka s4kit kepala itu bukan s4kit biasa, pada 2008 peminat M.Rajoli terkejut yang beliau telah j4tuh s4kit dengan serius, selepas diperiksa pihak hospit4l M.Rajoli menghid4p peny4kit Lymph0ma ataupun Kelenj4r K4nser 0t4k. 4kibat daripada itu, beliau lvmpuh h4mpir seluruh anggota dan hanya bergantung pada isteri-isterinya.

Dalam permainan lakonnya, M. Rajoli sering tampil dengan watak komedi, kh4layak selalu terhibur dan tidak kering gusi melayan lakonnya. Tetapi siapa tahu, realiti hidupnya tidak seperti keriangan yang terpancar dan dilihat orang.

Menurut isteri keduanya, Hajah Wan Chik Daud, M.Rajoli semakin sihat pada awal tahun 2008, kerana setiap hari menj4lani ter4pi dan bergerak dengan bantuan k3rusi rod4 yang dijaga rapi isteri pertama Hashimah Md Din di kediaman AU2 Keramat Kuala Lumpur.

Beliau memang ada merancang, jika sembvh beliau nak jadi imam semula dan mengajar mengaji. Kalau tak sempat, Arif sahaja yang menjadi penyambung hasratnya itu.

Menurut beberapa exco Seniman yang berpeluang m3nziarah pelakon tersebut sebelum ini, keadaan M. Rajoli nampak ten4t. Susuk tvbuhnya semakin kurus, beliau juga lebih banyak menghabiskan masanya dengan tidur. Malah beliau hanya bangun pada waktu makan atau minum sahaja. Itupun setelah di kejutkan oleh isterinya, Hashimah Mat Din.

Selepas setahun lebih hanya bergerak di atas kerusi roda dan terbaring atas katil, akhirnya pada pukul 10.45 malam 17 September 2010 m3ngh3mbuskan n4fas ter4khir di Hospit4l 4mpang selepas dimasukkan ke h0spital.

Dalam mengenang kepulangan M. Rajoli, sebenarnya banyak yang boleh dipetik sebagai teladan. M. Rajoli m3ninggalkan satu landasan yang jernih dan terus berusaha untuk menjernihkan kekusutan apabila banyak pelakon-pelakon menganggap sebagai artis mereka boleh buat apa saja. Kerana itu walaupun tidak mengenali M. Rajoli dari dekat, saya ada kekaguman terhadapnya.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: theklasik

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.