Connect with us

MOTIVASI

Ibu hanya mampu beri anak-anaknya makan nasi k0song gauI minyak masak dan garam sebelum mereka ke sek0lah

Published

on

Ibu hanya mampu beri anak-anaknya makan nasi k0song gauI minyak masak dan garam sebelum mereka ke sek0lah

Kehidupan menjadi bertambah perit sekiranya ketua keluarga tidak mempunyai pendapatan tetap. Hidup berjimat cerm4t itu memang sudah terbiasa, dan rasa kesusahan itu semakin mengh1mpit.

Hari ini semakin ramai gol0ngan berpendapatan sederhana yang merun.gut harga barangan semakin meningk4t dan banyak barangan keperiuan tidak dapat dibeIi seperti dahulu lagi. Dan semakin ramai juga 0rang yang meng4du hidup sus4h sehingga terpksa berjimat cermat.

Jika kita yang berasa susah masih b0leh makan nasi dengan berIauk pauk, ada keIuarga yang tidak mampu pun untuk berbuat demikian seperti keIuarga ini.

Kisah se.dih keluarga ini yang tinggaI di Sabah membuatkan ramai yang berasa seb4k. Se0rang pengguna TikTok Salwa Naidin berk0ngsi video yang tular di media s0sial memaparkan keadaan sebuah keluarga yang hanya mampu makan nasi kos0ng berlaukkan minyak masak dan garam sebagai aIas perut.

Itulah rutin santapan anak-anak ini setiap hari sebelum pergi ke sek0lah. Tetapi apakan daya, hanya itu yang mereka mampu.

Bayangkan hati se0rang ibu pasti sangat se.dih dan pe.dih apabila memandang anak-anak yang masih kecil, tengah cukup berselera untuk makan dan bersek0lah pula, tetapi hanya mampu dihidangkan nasi kos0ng berlaukkan minyak masak dan garam sahaja.

“Hari tu, datang semula ke rumah kakak ni. Tidak s4ngka sampai macam tu sekali nasib mereka sekeluarga. Yang ada rezeki lebih, sama-sama berk0ngsi buat mereka yang memerlukan. Boleh klik pautan di bio saya,” tulis Salwa di ruangan kapsyen video berkenaan.

Salwa Naidin yang sebelum ini pernah mengunjungi rumah keluarga tersebut tidak meny4ngka keadaan mereka seteruk itu. Setiap pagi, anak-anak yang masih bersekolah rendah itu akan makan nasi kos0ng dengan bergaulkan minyak masak dan garam sahaja.

Difahamkan keluarga ini tinggal di Sabah. Walaupun mereka hidup susah, tetapi kebersihan dan adab s0pan tetap dijaga.

Video itu telah mencetuskan pelbagai reaksi dan k0men yang ditinggaIkan netizen. Selain berasa seb4k melihat mereka sekeIuarga, ramai juga yang bertanya di mana l0kasi mereka tinggal.

Sem0ga ada pihak yang prihatin tampil bagi memberikan bantuan yang sewajarnya dan berterusan kepada keluarga ini.

Sambil tidak kurang yang mend0akan keluarga ini agar dimurahkan rezeki dan tabah mengharungi dug4an dalam menmpuh hari-hari yang mendatang.

Juga did0akan sem0ga anak-anak ini membesar menjadi insan yang berjaya satu hari nanti, supaya dapat membantu ibu mereka yang telah banyak berk0rban dan bertabah mengharungi liku-liku kehidupan.

Sumber : erabaru

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.