Connect with us

MOTIVASI

Memang nampak ‘real’, lukisan artis Korea Selatan ini sangat realistik hingga menipu mata kita!

Published

on

Memang nampak ‘real’, lukisan artis Korea Selatan ini sangat realistik hingga menipu mata kita!

Bisanya artis akan mengambil atau menggunakan seseorang individu untuk menjadi bahan rujukan mereka untuk menghasilkan potret. Namun, artis dari Korea Selatan ini menjadikan alam semula jadisebagai subjek kepada lukisannya.

‘Hyperrealisme’ merupakan genre lukisan dan arca yang agak baru yang kelihatan sangat realistik sehingga mampu menipu mata kita yang melihatnya. Apa yang menariknya lukisan ‘hyperrealisme’ sangat hidup sehinggakan ia hampir menyerupai gambar sebenar yang memiliki resolusi tinggi. Hanya mereka yang memiliki mata yang sangat tajam dan peka sahaja yang boleh membezakan lukisan ini.

Artis berbakat besar, An Jung-hwan lebih gemar mencipta lukisan yang menggambarkan hutan yang subur, padang rumput yang tenang dan gunung yang indah. Hasil lukisannya sangat menakjubkan dan kelihatan begitu ‘real’ sehingga memaksa orang ramai untuk melihatnya dengan jarak lebih dekat.

Melihat lukisannya, kita yang melihatnya seolah-olah dapat merasakan sendiri udara yang segar dan cahaya matahari yang hangat terus dari kanvas. Beliau juga memilih untuk tidak memasukkan sebarang elemen manusia dalam karya seninya. Ketiadaan figura manusia membolehkannya untuk menekankan aspek keagungan alam semula jadi yang mendamaikan.

Beliau mendapat inspirasi daripada landskap semula jadi di negaranya. Tambahan lagi, dia dapat menterjemahkan ketenangan alam semula jadi dalam siri lukisan minyak berskala besar yang dihasilkannya. Dengan perhatian yang tinggi terhadap perincian dan penggunaan cat yang teliti, beliau dengan sempurna berjaya ‘menghidupkan’ setiap elemen secara semula jadi.

Foto ini menunjukkan An Jung-hwan sedang menghasilkan sebuah lukisan.

Artis yang menghasilkan lukisan genre ‘hyperrealisme’ biasanya akan mengambil masa beberapa minggu untuk menyiapkan satu lukisan. Setiap butiran kecil, dari kulit pokok dan daun hingga pancaran matahari serta pantulan di atas air, dilukis dengan teliti dan sempurna. Kini, hasil lukisan beliau telah dipamerkan di seluruh Korea dan negara lain di Asia.

Lihatlah hasilnya yang cukup luar biasa!

Bagi anda yang mahu melihat lebih banyak hasil tangan artis berbakat ini boleh berkunjung ke Instahram milik beliau. Anda pasti akan takjub melihat sendiri hasil lukisan tangannya yang sangat ‘real’ seolah-olah gambar tersebut ditangkap menggunakan kamera.

Terasa seperti kita sedang berjalan-jalan di dalam hutan ini…

Saksikan sendiri beberapa karya seninya yang menakjubkan.

Lukisan ini benar-benar menunjukkan kemahirannya kerana perincian di atas air kelihatan sangat nyata dan ‘real’!

An Jung-hwan di tempat kerjanya.

Kulit pokok yang snagat terperinci lukisannya dan pasti untuk menghasilkannya bukan tugas yang mudah.

Selain itu, dia juga menggunakan elemen bunga dalam lukisannya dan pemandangan ungu ini kelihatan sungguh menakjubkan.

Walaupun banyak lukisannya memaparkan cuaca yang lebih cerah, lukisan bersalji ini kelihatan cantik kerana ia benar-benar mirip salji putih sebenar yang turun semasa musim sejuk.

Sumber: erabaru

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.