Connect with us

SEMASA

Bkas Psaklt C0VlD-19 MninggaI Ktika Mndaki Gnung Datuk, ’Pendak1an Terakhir Azam..’

Published

on

Bkas Psaklt C0VlD-19 MninggaI Ktika Mndaki Gnung Datuk, ’Pendak1an Terakhir Azam..’

Mngsa, Mohd Azam Che Mat, 45, pekerja sebuah kilang di Seremban disahkan mninggaI dunia oleh pasukan parame.dik sebaik saja dibawa turun ke kakl G.unung Datuk pada jam 2.20 petang tadi.

Pasukan penyeIamat diketuai Jabatan Bomba dan PenyeIamat Malaysia (JBPM) Rembau membawa turun seorang penda.ki yang mninggaI dunia di G.unung Datuk, di sini, pagi tadi.

Rakan mngsa, Zakaria Ayub, 59, berkata, dia bersama 18 orang mendaftar naik ke gu.nung terbabit secara dalam talian untuk menyertai caba.ran Trans Naning.

Menurutnya, arwh aktif menda.ki sejak lebih setahun lalu dan tldak menunjukkan sebarang tanda mengaIami masaIah seawal penda.kian pada jam 4 pagi.

“Mngsa adalah seorang be.kas pesaklt C0vld-19 tahap 3 dan menunaikan solat Subuh secara berjemaah di puncak Gu.nung Datuk bersama yang lain.

“Kami berehat lebih sejam sebeIum meneruskan perjalanan ke Gu.nung Gagak. Lima minit selepas meneruskan perjalanan, mngsa menga.du ke.jang kakl dan kami berp.atah balik ke arah mngsa.

“Bagaimanapun, mngsa sudah pun terbar1ng dan pngsan. Kami cuba memberi bntuan melalui te.kanan da da namun mngsa tldak memberikan sebarang rea.ksi,” katanya.

Zakaria berkata, dia dan rakan lain terus menghubungi pasukan penyeIamat untuk mendapatkan bntuan bagi membawa mngsa turun.

“Kami tldak menyngka penda.kian kali ini bersama rakan berakhlr kejadian tldak diingini,” katanya.

Myat diserahkan kepada poIis dan di bawa ke Hspital Rembau bagi pr0ses be.dah si.asat.

Sementara itu, Ketua BaIai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Rembau, Penolong Pengua.sa Bomba, Mohd Arif Ahmad Osasi berkata, pasukannya menerima makIumat berkenaan kejadian pada jam 9.28 pagi.

Katanya, ketika itu secara kebetulan angg.ota Pasukan Khas Taktikal 0perasi PenyeIamat Malaysia (St0rm) sudah berada di lokasi gu.nung berkenaan susulan terdapat dua pr0gram dijalankan di Gu.nung Datuk, hari ini.

“Kami menerima Iaporan mengenai seorang lelaki diIaporkan tldak se.darkan diri ketika berada pada kedudukan kira-kira 300 meter dari puncak Gu.nung Datuk.

“Mngsa dikatakan bersama 18 ahli kumpulan yang lain sedang menuju ke Gu.nung Gagak.

“Pasukan penyeIamat bersama sukarelawan membabitkan seramai 30 orang bergilir-gilir mengu.sung mngsa turun dari puncak gu.nung,” katanya.

Beliau berkata, 0perasi menyeIamat itu membabitkan PoIis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) dan Kementerian Kesih.atan Malaysia (KKM).

“Mngsa yang berasal dari Kampung Sungai T0ng, Setiau, Terengganu disahkan mninggaI dunia oleh pihak KKM serta diserahkan kepada poIis untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Salam tkziah. Semoga isteri dan keluarganya tbah. Miga r0hnya bersama para solihin. Al fatihah.

Sumber: hm

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.