Connect with us

MOTIVASI

P0lis Di United Kingdom Ini Juga Merupakan Seorang Imam Di Sebuah Masjid Di England

Published

on

P0lis Di United Kingdom Ini Juga Merupakan Seorang Imam Di Sebuah Masjid Di England

Lelaki bernama Emad Choudhury (29) itu dikenali menyertai P0lis Midlands Barat, Birmingham, England. Dia kini mempunyai pangkat k0nstabel p0lis (PC).

Seorang imam di sebuah masjid di UK memberi inspirasi kepada orang ramai. Selain menjadi pemimpin di rumah ibadat Muslim, dia juga berperanan sebagai pegawai p0lis yang cepat memb4smi jen4yah.

Emad ditugaskan untuk men4ngani jenay4h jal4nan yang berlaku di Birmingham. Sebilangan besar jenay4h ini dilakukan oleh remaja atau orang muda.

Dengan menjadi pegawai p0lis, Emad berharap dapat menjangkau dan memberi inspirasi kepada pemuda Muslim yang lain untuk mengikuti jejak langkah memberi keselamatan kepada masyarakat.

Dia sebelum itu menghabiskan lima tahun di Trust’s Shoulder Mosque di Balsall Heath, Birmingham, sebelum menjadi pegawai pada tahun 2018. Emad menyelesaikan tugas pantas dengan Pasukan Alam Sekitar Edgbaston sebelum ditugaskan ke Unit Penjaga Projek yang ditugaskan untuk men4ngani jenay4h pis4u dan pemuda kegan4san.

Emad masih menyampaikan khutbah Jumaat di Masjid Bahu Trust. Dia menyatakan bahawa tugas agama dan p0lis setakat ini lebih mudah daripada yang dibayangkan.

“Saya fikir akan menjadi lebih suk4r untuk menjadi diri saya sendiri. Saya berdoa lima kali sehari, pada waktu-waktu tertentu, dan bimb4ng akan suk4r men4han keku4tan. Pada hakikatnya ia cukup sederhana dan Inspektor saya memahami bahawa ada saat-saat singkat ketika saya perlu berhenti sejenak, “kata Emad, dipetik dari Metro, Selasa (25/8/2020).

“Ada ruang solat khas, tetapi jujur ​​saya akan senang mengeluarkan karpet solat saya di tepi jalan semasa rondaan jika diperlukan,” sambung Emad.

“Saya mendapat sedikit ej3kan daripada orang-orang yang saya kenal di komuniti saya tentang menjadi p0lis, tetapi tidak ada pencer0bohan. Orang yang saya ajak bicara berminat, mereka ingin tahu apa yang telah saya lakukan. Dua orang yang saya kenal sekarang telah melamar untuk menjadi pegawai p0lis, ”jelasnya.

Awal tahun ini Emad dan Masjid Bahu Trust memenangi Anugerah Bandar Selamat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk video yang mereka buat mengenai kisah dua ibu Muslim yang terkena jen4yah pis4u.

Dia mengatakan bahawa mendidik orang tentang jen4yah pis4u adalah sesuatu yang “sangat dia gemari”. Dia meneruskan bahawa terlalu banyak kanak-kanak, termasuk beberapa di kawasan kejiranannya di Sparkbrook, terbvnvh oleh jen4yah pis4u.

“Saya tahu komuniti ini, saya tinggal di sini dan saya tahu bagaimana ia berfungsi. Saya cuba menggunakan akses saya kepada orang-orang di sini untuk mengelakkan lebih banyak korb4n jiw4, “katanya.

Emad kini sedang mengerjakan video lain untuk ditayangkan di masjid dan sekolah. Video ini mengisahkan tentang dua rakannya yang terpisah ketika salah seorang dari mereka dijaga oleh g3ng untuk menjual dad4h.

Kamran Shezad dari Masjid Bahu Trust berkata, “Emad telah membantu menyampaikan karya kami mengenai jenay4h keker4san dari perspektif kepercayaan. Ini mengubah kehidupan banyak orang muda di Birmingham Timur. Senang melihat P0lis Midlands Barat mengisi kedudukan yang unik dan berpengaruh dalam komunitinya.”

“Dengan memakai t0pi dan kepercayaan p0lis, dia dapat mewakili p0lis kepada masyarakat dan masyarakat kepada p0lis,” katanya.

Sumber: METRO.UK via kongsisibomonicko

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.