P0wer T3ntera Baw4ng Kec4m lsraeI,Perkataan ‘K0y4k’ M4svk Urban Dictionary

Siapa sangka, Urban Dictionary ataupun kamus online yang sering digunakan oleh semua orang terutamanya para pelajar untuk memahami makna sesebuah perkataan dengan lebih terperinci, telah memasukkan perkataan ‘K0yak’ sebagai salah satu perkataan yang memberi maksud di dalam kamus online itu.

Menurut Urban Dictionary, perkataan k0yak itu didefinasikan sebagai slanga Malaysia bagi menggambarkan perasaan seseorang yang ber4sa terkesan atau s3dih selepas dikvtuk atau dikert4wakan.

Maksud kedua iaitu makna lazim bagi perkataan k0yak iaitu seperti kertas yang telah dik0yak.

Perkataan ‘K0yak’ adalah perkataan yang digunakan oleh rakyat Malaysia kepada laman media sosial lsraeI selepas negara pengg4nas itu melakukan penindasan kepada rakyat-rakyat PaIestin sehingga menyebabkan beratus kem4tian berl4ku.

Sejurus selepas mendapat kec4man yang bertalu dari rakyat Malaysia melalui laman media s0sial itu, pihak lsrael telah mem4ki rakyat Malaysia kerana tidak t4h4n dengan kec4man yang diberikan.

Kemudian, muncul perkataan ‘k0yak’ dari rakyat Malaysia kepada lsrael sehingga menyebabkan perkataan itu menjadi popular di media s0sial.

Perkataan itu telah diterbitkan dalam Urban Dictionary pada 12 Mei 2021.

Sebagai tambahan,perkataan k0y4k telah ters3narai sebagai perkat4an yang sens!tif.1 lagi kejayaan “memb4anggakan Tent3ra Baw4ng kita!

Sumber: Kosmo!

Leave a Comment

error: Content is protected !!