Connect with us

MOTIVASI

Penghantar makanan terpaksa gendong anak naik motosikal ketika sedang gigih cari rezeki

Published

on

Penghantar makanan terpaksa gendong anak naik motosikal ketika sedang gigih cari rezeki

Kisah rider Grab mencari rezeki sambil menggendong anak dalam cuaca panas menjadi tular beberapa bulan lalu setelah dikongsikan oleh seorang pengguna TikTok @abamskhai.

Menjadi seorang bapa yang baik adalah dengan berusaha memenuhi segala keperluan anak-anak, bersama rasa penuh tanggungjawab termasuk sanggup berkorban apa sahaja.

Ketika itu Khairul Fazki@abamkhai sedang dalam perjalanan ke destinasinya apabila terlihat seorang penunggang motosikal menggendong anaknya yang baru berusia setahun, dan bapa ini gigih mencari rezeki dengan Grab Food.

“Masa tu saya naik motor. Daripada jauh nampak dia dan kelihatan ada kaki kecil yang terjuntai. Jadi saya potong motor dia untuk melihat lebih dekat.

Berasa prihatin dengan nasibnya, Khairul telah menghampiri lelaki tersebut untuk bertanyakan keadaannya dan apa yang membuatkan dia terpaksa membawa anak kecil ketika sedang bekerja, dalam keadaan cuaca panas terik.

“Waktu tu dalam pukul 1.30 tengah hari. Saya panggil ke tepi untuk temuramah sebentar. Jadi saya turut buat video, dan kongsi ke TikTok untuk tunjukkan kehebatan seorang bapa.

“Saya dapati penunggang itu adalah seorang lelaki, sebelah tangan pegang handle motor, sebelah tangan lagi menutup kepala seorang anak kecil daripada terkena panas matahari.

Bapa ini memaklumkan dia mempunyai tiga orang cahaya mata dan menetap di Jinjang, Kuala Lumpur. Katanya, sudah sebulan dia bekerja sebagai rider dengan membawa anak kecil selepas isterinya mula bekerja.

“Saya cuma hendak sampaikan mesej tidak semua orang boleh buat macam dia. Saya kongsikan video itu sebagai motivasi,” kata Khairul.

Jelas Amirul, anak kecilnya itu akan diberi makan nasi ketika bekerja dan hanya meminum susu setelah mereka pulang ke rumah.

“Isteri keluar pukul sembilan, lepas tu saya mula bekerja. Kadang-kadang sampai petang, kalau tidak hujan lambat sikit la,” jelas penghantar makanan yang bernama Amirul itu.

“Orang lain sanggup bersusah payah mencari rezeki, kenapa kita tidak mahu berusaha lebih sedikit?” komen seorang netizen.

“Kalau dekat rumah sahaja minum susu. Isteri baru bekerja. Dulu dia tidak kerja. Dekat sebulan sudah bawa anak bekerja. Anak ada tiga orang, seorang mak jaga, yang satu lagi sekolah,” tambahnya.

Sambil ramai memberi komen bahawa mereka berasa terharu dan bersimpati dengan kesukaran yang dihadapi bapa penyayang bernama Amirul ini, serta ingin menghulurkan bantuan sekiranya keluarga ini memerlukan.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.