Scammerr Bert3mu Hackerr. Sc4mer Cu4k Teng0 Mukanya Terp4par Kerana Dig0dam

Bermula dengan penipu4n menerusi panggilan telefon sehinggalah pada hari ini di mana kita boleh lihat dengan bantuan teknologi semakin canggih telah memudahkan sc4mmer mencuri butiran peribadi milik mangsanya.

Akan tetapi, sebijak mana pun sc4mmer menipu mangsanya, rata-rata mereka pastinya kini tidak mampu untuk melawan kelicikan h4cker di luar sana yang pintar menggodam segala akses teknologi sekaligus mendedahkan identiti sebenar sc4mmer.

Menerusi satu hantaran video yang dimuat naik oleh seorang h4cker juga YouTuber yang dikenali sebagai Sc4mb4iter telah mendedahkan aktiviti sebuah syarikat sc4mmer di India yang menyamar sebagai wakil syarikat beli-belah dalam talian terkenal iaitu Amazon untuk menipu dan mencuri wang milik mangsanya.

Difahamkan, sc4mmer ini akan menghantar e-mel palsu kepada mangsanya dengan menggunakan nama syarikat Amazon. E-mel tersebut ditulis sebagai bukti konon-kononnya mangsa telah berjaya membuat bayaran atau pesanan sesuatu barang di Amazon.

Tetapi sekiranya mangsa tidak melakukan sebarang pembelian, mangsa diminta untuk menelefon nombor khidmat bantuan Amazon yang disertakan bersama e-mel tersebut. Sebenarnya, nombor tersebut merupakan milik sc4mmer berkenaan.

Apabila mangsa telah menelefon mereka, sc4mmer akan meminta mangsa untuk memasukkan nombor telefon berserta kod pengesahan kononnya untuk membatalkan urusan pembelian di Amazon. Sebenarnya melalui urusan itu, sc4mmer telah berjaya menggodam akaun Amazon milik mangsa.

Segala transaksi wang bagi pembelian barang di Amazon akan dipindahkan terus ke dalam akaun bank scammer. Liciknya, resit pembelian persis resit Amazon akan dihantar kepada e-mel mangsanya sebagai bukti pembelian yang sah.

Berikutan itu, h4cker Sc4mbaiter yang sering menghasilkan konten video berkaitan pembenterasan operasi jenayah sc4mmer terpanggil untuk menggodam komputer dan mendedahkan identiti sebenar sc4mmer dari India tersebut.

Beliau telah menyamar sebagai seorang pengguna yang menghadapi masalah pembelian di Amazon lalu menghubungi sc4mmer berkenaan untuk menyelesaikan masalahnya menerusi panggilan web-cam komputer.

Paparan video web-cam pada awalnya ditutup dan hanya perbualan suara antara h4cker dan sc4mmer sahaja yang kedengaran. H4cker memberikan segala butiran palsunya kepada sc4mmer dan mereka mendapati berlaku masalah rangkaian internet lalu meminta h4cker untuk memeriksa task manager dalam komputernya.

Dalam pada masa memeriksa task manager komputernya, h4cker secara tiba-tiba mengakt1fkan w3b c4m tetapi bukan identiti h4cker yang kelihatan sebaliknya paparan skrin komputernya bersertakan gambar ident1ti sc4mmer yang dipancarkan.

Sc4mmer tersebut terkejut setelah melihat gambarnya terpampang di skrin komputernya sendiri lantas segera menutup w3b-c4m kerana sudah m4lu dan cem4s setelah dit1pu oleh h4cker Sc4mbaiter yang telah membongkarkan kegiatan jenayah sc4m mereka.

Bukan sekadar gambar, tetapi akses internet dan lokasi tepat di mana sc4mmer ini berada juga didedahkan oleh Sc4mbaiter. Segala gel4gat lucu sc4mmer dan perbincangan bersama rakan-rakannya selepas mereka kantoi turut dir4kam.

Ini bukanlah scammer pertama dibongk4rkan oleh Sc4mbaiter. Untuk mahu melihat lebih lagi aksi h4cker Sc4mbaiter memb4nteras j3n4yah penipuan dalam talian, anda boleh berkunjung ke saluran YouTube Sc4mbaiter.

sumber: thevocket via kalamindah

Leave a Comment

error: Content is protected !!