(VIDEO) Penjelasan Sebab Anak2 Kapal NanggaIa 402 T1dak Buka Pintu Kecemasan Dan Naik Ke Atas Laut

INI BUKAN PARAS DADA ITIK – Saya tertarik baca k0men-k0men Iiar berkenaan ke$ tenggeIamnya kapal seIam milik TNI-AL KRI NanggaIa 402. Ada k0men bertanya kenapa anak² kapal tidak berusaha membuka pintu kecmasan serta kenapa tidak cuba berenang ke luar dan naik ke atas.

Bagi menjawab k0men-k0men Iiar ini pertama kita harus faham bahawa sesetengah ntizen tidak pernah mengambil tahu tentang kapal selam, jauh sekali dunia pertahanan amnya. Jika hal semudah beza antara kaliber peIuru pun mereka tak tahu inikan pula hal-hal lebih teknikal dan mendalam.

Harus diketahui bahawa kapal seIam dicipta untuk menyelam pada kedalaman tertentu dan kapal selam tidak mempunyai sebarang pintu kecem4san dan ini bukannya macam Bas Kilang Matsushita warna biru dengan tertulis PINTU KECEM4SAN di belakang badan bas. Bahkan pintu kapal selam berupa hac tu direka supaya berupaya menahan air laut daripada masuk ke dalam ruang kapal.

Selanjutnya kedalaman dan tekanan. Pada kedalaman 700m adalah mustahiI bagi manusia berenang ke luar. Ini kerana tekanan pada kedalaman 700m dikirakan pada sekitar 70ATM sedangkan tubuh manusia tdak mampu menahan tekanan sedalam itu. Pada tekanan 3 atau 4 ATM pun manusia sudah merasa tekanannya. Tahu tak 700m tu hanya kurang 300m nak mencukupkan 1km? Itu sangat dalam.

Apa jadi jika manusia tetap keluar pada kedalaman 700m dan cuba berenang naik ke atas. Mustahil. Kerana gegendang teIinga akan serta merta pec4h, paru2 berd4rah dan pec4h sebelum sempat manusia sampai ke permukaan laut. Andai kapal seIam terdampar pada kedalaman 300-400 meter mungkin barangkali boleh difikirkan. Tekanan pada kedalaman 700m bukan semacam kita berenang riang ria di kolam renang paras dada itik sambil diperhatikan dek cik4ro minum air oren, ada payung kecil pada gelas. Bukan.

Persnjataan moden hari ini melibatkan banyak faktor sains dan bukan boleh dik0men secara sesuka hati. Harus difikirkan mengapa begitu begini sebelum ianya layak untuk kita perkatakan dengan hujah yang baik berserta contoh yang baik. K0men sembr0no menunjukkan bahawa kita bukan seorang yang banyak membaca dan tahu apa yang kita k0menkan.

Pun begitu di kesempatan ini saya menyeru warga net yang membaca p0sting ini agar sama-sama mendoakan buat ketenangan r0h2 mngsa lnsiden ini serta waris-waris mereka dikurniakan kekuatan dalam mengharungi masa yang sukar ini. Malaysia dan Indonesia negara jiran serumpun. Cubit paha kanan paha kiri terasa.

VIDEO :

Kredit: Hafiz Ostmann

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di mimbar raudhah

Leave a Comment

error: Content is protected !!