Connect with us

SEMASA

Dυlυ Dibυang Negara Kerana Memakai Tυdυng, Kini Jadi Dυta Di Malaysia

Published

on

Mertabat Muslimah Berhijab

Langkah Recep Tayyip Erdogan, Presiden Turki Recep yang memilih w4nita berhijab sebagai jurubahasa dalam pertemuan antarabangsa dengan Presiden AS Joe Biden baru-baru ini telah mendapat pujian oleh ramai pengguna media sosiaI.

Penterjemah pilihannya adalah Fatima Kaoukji, yang merupakan seorang pakar dalam bidang hubvngan antarabangsa. Fatima adalah anak per3mpuan Marwa (Merve) Kaoukji, yang merupakan Ahli Parlimen berhijab yang pertama di Turki (1999).

Ibunya (Marwa Kooukji) telah dilarang daripada memasuki parlimen Turki oleh Suleiman Dimeral, Presiden Turki pada ketika itu pada tahun 1999, bahkan telah dilucut kewarganegaraan Turkinya kerana memakai hijab. Ini menunjukan betapa r0sak dan teru knya sistem sekuIar Kemalis yang diamalkan oleh Turki sejak zaman Kamal Ataturk lagi.

Presiden Erdogan bertindak tegas dengan mengembalikan kerakyatan Turki kepada Marwa Kaoukji yang tinggal di AS pada 2017. Bahkan Dr Marwa Kaoukji (PhD Harvard University) telah dilantik sebagai Duta Turki ke Malaysia sehingga ke hari ini.

Aktivis di media sosial melihat Fatima Kaoukji, Muslimah berhijab yang dipilih sebagai penterjemah Erdogan membawa mesej tegas dari Presiden Turki kepada mereka yang memb3nci hijab.

Mereka memuji Erdogan atas tindakan itu, dengan mengatakan bahawa ini menunjukkan kepada mussuh Islam bahawa mereka harus menghormati kepercayaan orang lain.

SEJARAH ERDOGAN KEMBALIKAN HlJAB PADA WANlTA TURKI

Sejak tahun 1920-an, Turki telah menetapkan sebuah perlembagaan sekular yang menetapkan bahawa tidak ada agama negara rasmi, simbol-simbol keagamaan mesti berada di luar perkhidmatan awam.

Iarangan pada tud ung di Turki mula dilaksanakan pada tahun 1980-an, tetapi menjadi lebih ket4t selepas tahun 1997 apabila tent3ra memaksa kerajaan konservatif untuk meletak jawatan dalam insiden yang kemudiannya digelar sebagai “kudeta post-modern” pada 28 Februari.

Memorandum ket3nteraan yang telak diusulkan pada masa itu adalah bagi memulakan proses untuk mempercepatkan peletakan jawatan Perdana Menteri Necmettin Erbakan yang disifatkan sebagai ant!-sekular, dan berakhirnya kerajaan gabungannya. Beliau dikatakan telah melanggar idea Dasar Sekular yang merupakan asas perlembagaan .

Guru, mahasiswa, pelajar sekolah dan pekerja diIarang memakai tud ung. Lar4ngan ini menyebabkan banyak w4nita Islam memilih untuk tidak bekerja di tempat awam.

Pada tahun 1999, seorang ahli parlimen Turki, Merve Kavakci, tiba di parlimen dengan memakai hijab untuk upacara mengangkat sump4h. Kerana tuduungnya, beliau diketawakan dan kewarganegaraan Turkinya dibatalkan.

Selepas kerajaan Erdogan berkuasa sejak tahun 2003, larangan itu secara beransur-ansur ditarik balik.

PembataIan tudung pertama kali digunakan untuk pelajar di universiti pada tahun 2010, diikuti kemudian untuk penjawat awam pada September 2013.

Hakim, pendakwa raya, polis dan anggota angkatan bers3njata masih dikecualikan daripada pembatalan ini.

Hanya selepas bulan Ogos 2016, pegawai polis w4nita Turki boleh memakai tudung di bawah topi atau beret mereka.

Menyusul setahun kemudian pada bulan Februari 2017, institusi ketent3raan yang dikenali sebagai institusi paling suk4r dan paIing di hadapan dalam menjaga sekuIarisme di Turki, menjadi yang terakhir dibataIkan Iarangan hijab.

Erdogan mengambil masa sehingga 10 tahun untuk mula meminda und4ng-und4ng meIarang tudung memasuki institusi negara.

Sepanjang 10 tahun, isteri Presiden Abdullah Gul dan ist3ri Erdogan (pada masa itu masih berkhidmat sebagai Perdana Menteri) terp4ksa tidak dapat menemani su4mi mereka di kediaman rasmi dan istana negara. Atas alasan hijabnya, PM Erdogan kemudian menghantar dua anak per3mpuannya ke dunia Amerika Syarikat dan Bosnia.

Kerajaan dari P4rti KeadiIan dan Pembangunan (P4rti AK) yang diketuai oleh Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan telah menjadi perintis dalam menyelesaikan masalah hijab yang telah menyebabkan berjuta-juta w4nita Islam di Turki dalam dilema dalam memilih antara agama dan pendidikan atau pekerjaan mereka.

Melalui pakej demokrasi yang bertujuan untuk memastikan hak demokratik untuk semua warganegara, kerajaan meluluskan und4ng-und4ng dan membuat pindaan kepada yang sedia ada untuk memastikan w4nita yang memakai tvdung boleh menerima pendidikan dan bekerja sebagai penjawat awam.

Sumber: Prof. Dr Zainur Rashid Zainuddin Dan Khalifahmedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.