Connect with us

SEMASA

PeIakon Kanak-Kanak Filem Mekanik, Pr0f Azdi Abass MninggaI Dunia

Published

on

PeIakon Kanak-Kanak Filem Mekanik, Pr0f Azdi Abass MninggaI Dunia

Isteri kepada Allahyrham Prof Azdi Abass yang juga peIakon kanak-kanak dalam filem Mekanik pada 1983 yang mninggaI dunia, baru-baru ini.

“Apabila sedu.tan lakonannya dimu.at naik di media sosi4l selepas kema.tiannya, barulah orang tahu siapa sebenarnya suami,” kata Khairani Mohamad.

Azdi, 50, yang juga pengasas dan Pengarah Urusan 0ctagon Petr0Ieum Technology Sdn Bhd menghmbuskan nfas terakhlr di rumahnya di Kajang Perdana pada 25 Oktober lalu aklbat se.rangan jntung.

Azdi adalah pelakon kanak-kanak dalam filem Mekanik arahan Othman Hafsham dan lakonan Allahyrham Azmil Mustapha, Susan Lankaster, Datuk Yusof Haslam, Datuk Ahmad Tarmimi Siregar serta ramai lagi yang diterbitkan pada 1983.

Walaupun hanya babak kecil, lakonan Azdi bersama dua lagi pelakon kanak-kanak berbngsa Cina dan India ketika mengambil pesanan makanan daripada pelanggan iaitu Azmil dan Susan kekal diingati hingga ke hari ini.

Dialognya dalam babak itu seperti ‘mi ku.ngfu satu!’, ‘apa la, pekek punya brader’ dan ‘ABC tu A untuk Amanah, B Bersih, C cekap’ pasti diingati peminat filem berkenaan.

Khairani, 45, berkata, Allahyrham suaminya aktif berlakon dan sering tampiI dalam TV Pendidikan bersama Afdlin Shauki.

“Namun, pembabitan dalam filem Mekanik buatkan dia dikenali ramai. Dia sebenarnya banyak juga berIakon drama. Dulu-dulu bilangan pelakon kanak-kanak tldak ramai.

“Dia berlakon kerana keluarganya berjiran dengan Allahyrham M Osman. Keluarga M Osman memang kenal dengan keluarga suami. Suami pe.tah bercakap dan Iincah dan itu yang buat dia jadi pilihan berlakon. Selain TV, dia juga berlakon drama radio. Semuanya kerana nak cari duit untuk belajar. Lepas habis Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dia sambung belajar,” katanya.

Khairani berkata, semasa hyatnya Azdi juga aktlf dalam misi dkwah dan berjaya mengislamkan banyak orang bu.kan Islam.

Allahyrham turut mninggaIkan empat anak iaitu dua lelaki dan dua perempuan.

Jnazahnya di kebu.mikan di Tanah Perku.buran Islam Sungai Kantan, Kajang.

Salam tkziah. Al fatihah

Sumber: hmetro

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.