Connect with us

SEMASA

RonaIdo Dedαhkan Tak SeIesa Dirαkam Ketikα Buat Kebαjikan Tapi Tak Mαhu Gαnggu Periuk Nasi Jurugαmbar

Published

on

“Saya ingin sangat menderma dan lakukan kebajikan tanpa di rakαm oleh kamera. Namun, jika saya berbuat demikian, saya akan ganggu ‘periuk nasi’ jurugambar itu pula.
Sebab itu saya benarkan orang ambil gambar saya walau saya kurang selesa terutama ketika buat kebajikan” Cristiano Ronaldo.

Pandemik C19 menyaksikan banyak bintang bola sepak yang tampil ke hadapan untuk menderma dan mereka dilihat mengikut jejak langkah Cristiano Ronaldo.

Penyerang Juventus itu yang meraih gaji £500,000 (RM2.6 juta) seminggu dan mempunyai perjanjian lumayan dengan penaja seperti Nike, Armani, KFC, Herbalife selain jenamanya sendiri, CR7, jelas tidak lokek berkongsi rezekinya bersama mereka yang memerlukan ketika waktu sukαr ini.

Ketika ramai yang memperkatakan mengenai aksi hebatnya di atas padang, Ronaldo juga terkenal dengan sikapnya yang gemar melakukan kerja amal.

Terbaru Ronaldo yang dilabel antara atlet terkaya dunia, bersetuju untuk dipotong gajinya bermula Mac, April, Mei dan Jun dan jumlah keseluruhan potongan gaji itu dilaporkan sebanyak £3.8 juta (RM20.4 juta).

Pada Mac lalu, Ronaldo bersama ejennya, Jorge Mendes menderma sebanyak £1 juta (RM5.3 juta) kepada hospital di PortugaI untuk menangani pandemik C19.

Hospital di Porto dan Lisbon juga menerima sumbangan daripada Ronaldo berbentuk keperluan asas seperti bantal untuk menampung jumlah pes4kit yang semakin meningkat.Presiden HospitaI Santa Maria di Lisbon, Daniel Ferro mendedahkan bagaimana begitu pemurahnya Ronaldo.

“Kami menerima panggilan daripada Jorge Mendes yang bersama-sama Ronaldo bersetuju membantu kami menambah keperluan di unit raw4tan rapi untuk pes4kit kritikaI akibat C19,” katanya.

Rakan Ronaldo di dalam skuad kebangsaan Portugal, Bernardo Silva juga mendedahkan sisi baik bintang bola sepak dunia itu. Ronaldo meminta skuad Portugal mendermakan 50 peratus daripada bonus yang diterima selepas layak ke Euro 2020 untuk membantu menangani pandemik C19.

“Saya rasa kami akan mengikut cadangannya itu dengan mendermakan 50 peratus daripada bonus kami,” katanya.

MENYOK0NG PaIestin

Cristiano Ronaldo pula bukan watak asing dalam mendukung PaIestin. Bekas pemain Manchester United dan Real Madrid itu pernah menunjukkan sokongannya terhadap penduduk PaIestin apabila dilaporkan menyumbangkan AS$1.5 juta (RM6.2 juta) menerusi Yayasan Kebajikan Onwadan pada Mei lalu.

Sumbangan itu dikatakan sebagai tanda prihatin Ronaldo terhadap kesengs4raan penduduk di G4z4 yang terus dibediI lsraeI biarpun di bulan Ramadan pada ketika itu.

Ia bukan pertama kali Ronaldo menunjukkan keprihatinannya kepada penduduk PaIestin. Ronaldo sebelum ini trofi kasut emas yang dimenanginya pada tahun 2012 dan menyumbangkannya untuk pembinaan beberapa buah sekolah di G4z4.

Pemenang Ballon d’Or sebanyak lima kali itu juga pernah menolak untuk menukar baju dengan pemain lsraeI selepas perlawanan kelayakan Piala Dunia antara Portugal dan lsraeI pada tahun 2013.

Ronaldo juga pernah bertemu dengan seorang peminat ciliknya yang terselamat daripada serangan lsraeI dan menyerahkan kemeja-T istimewa kepadanya.

Coca-Cola

Sebelum ini Ronaldo telah mendedahkan betapa beliau tidak sukakan anaknya meminum minuman bergas dan makanan ringan. Anaknya bercita-cita menjadi pemain bola sepak yang hebat namun tabiat pemakanan itu telah merisaukan Ronaldo.

“Dia ada potensi. Kita akan lihat jika anak saya akan menjadi pemain bola sepak handalan atau tidak.”

“Kadang kala dia minum Coke dan makan kerepek dan itu sangat menjengkelkan saya dan dia tahu perkara ini.

Cristiano Ronaldo seperti risaukan tabiat pemakanan anaknya itu dan juga tidak lagi bersedia mengikuti rutin untuk menjadi seoarang ahli sukan yang penuh berdisiplin.

“Kadang-kadang saya memberitahu anak aku supaya berendam dalam air sejuk untuk proses pemulihan selepas berlari di treadmill dan dia kata ‘Sejuk sangat la abah’.”

“Okay la kot, dia baru berusia 10 tahun.”

Selain daripada kerana anaknya, kita semua juga tahu Ronaldo mempunyai pemakanan dan diet yang amat ketat sebagai seorang pemain bola sepak profesional.

Coca-Cola pula adalah minuman yang mempunyai kandungan gula yang tinggi dan tidak sesuai untuk seorang pemain bola sepak. Maka tidak hairanlah beliau bereaksi begitu apabila dihidangkan Coca-Cola.

Sumber: bolaokezone dan semuanyabola

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.