Connect with us

SEMASA

Tahanan Palestin Yang Berjaya Keluar Dari Penjara Israel Baru2 Ini DITAHAN SEMULA

Published

on

Tahanan Palestin Yang Berjaya Keluar Dari Penjara Israel Baru2 Ini DITAHAN SEMULA

Baru-baru ini, pihak Israel telah ‘dipermalukan’ susulan kejayaan enam orang tahanan Palestin yang berjaya melahirkan diri melalui terowong yang dibina di bawah singki bilik penjara hanya menggunakan sudu.

Kejayaan tersebut membuatkan banyak pihak mempertikaikan tahap keselamatan Penjara Gilboa yang dipercayai antara yang paling ‘kebal’.

Dua ditahan di Nazareth

Namun begitu, awal pagi tadi berita kurang enak didengar apabila dua daripada enam tahanan iaitu Yaqoub Kadri dan Mahmoud Ardah telah kembali ditahan semula.

Menerusi Twitter Iran International English, dapat dilihat mereka dibawa oleh pihak berkuasa selepas di tahan semula di Nazareth.

Empat sudah ditahan semula

Sebentar tadi, dua lagi tahanan yang sempat melarikan diri iaitu Muhammad Ardah dan Zakaria Zabeidi turut ditahan semula dan ini menjadikan empat orang dari enam yang melarikan diri telah ditemui pihak berkuasa Israel.

Menurut media tempatan, Zakaria Zabeidi telah ditahan di kawasan berhampiran Jabal At Tur (Mount of Olives), Jerusalem selepas menerima maklumat daripada orang awam.

Terdahulu, kejadian yang berlaku pada Khamis lalu benar-benar memberi tamparan hebat kepada Zionis. Israel telah mengumumkan siasatan rasmi berhubung kesilapan atau kelalaian sehingga mengakibatkan enam warga Palestin itu berjaya meloloskan diri.

Pihak atasan Israel menuntut laporan terperinci terhadap siasatan kejadian itu. Namun demikian, media tempatan berusaha menutup kejadian yang memalukan Israel selain menghalang sebarang serangan daripada banduan.

Mimbarraudhah: Semoga semua rakyat di bumu palastin dilindungi oleh Allah SWT. Sama-sama lah kita semua berganding bahu untuk mendoakan kepada rakyat palastin agar di lindungi oleh allah. Aamiin.

Sumber: Twitter Iran International English, Twitter

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.