Connect with us

PANDUAN

Tak Boleh Memandu Pakai Selipar Atau Berkaki Ayam? Ini Penjelasan JPJ Untuk Siapa Yang KeIiru

Published

on

Tak Boleh Memandu Pakai Selipar Atau Berkaki Ayam? Ini Penjelasan JPJ Untuk Siapa Yang KeIiru

Selain itu, pastinya ramai yang diluar sana sering memandu menggunakan selipar atau lebih selesa berkaki ayam semasa memandu, lebih-lebih lagi jika tersangkut dalam keses4kan lalu lintas kerana kaki terIampau lengvh memakai kasut dan sebagainya.

Memandu kenderaan, lebih-lebih lagi untuk perjalanan jauh memerlukan rehat yang cukup, selain k0nsentrasi yang penuh terhadap apa yang berlaku di sekeliling kita bagi mengelakkan berlakunya kemaIangan.

Baru-baru ini, tular sebuah video pendek di laman sosial yang direkod di Pulau Pinang dan menunjukkan seorang pegawai polis trafik telah bertanyakan sama ada pemandu tersebut mengenakan selipar atau kasut.

Bagi mengelakkan kekeIiruan, pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru-baru ini tampil memberikan penjelasan terhadap undang-undang dan akta tersebut.

Difahamkan, sekiranya didapati bersaIah mengenakan selipar semasa memandu, anda boleh dikenakan s4man sebanyak RM150. Persoalan yang timbul dalam kalangan w4rganet semestinya betul atau tidak tentang perkara yang disebutkan itu.

Menurut jurucakap JPJ, sekiranya pemandu PSV ini meIanggar perkara tersebut, mereka ini boleh dikenakan s4man sebanyak RM150 bukan sahaja kerana tidak memakai kasut, tetapi turut boleh dis4man sekiranya tidak mengenakan pakaian yang kemas.

“Adalah suatu kesaIahan untuk pemandu kenderaan perkhidmatan awam (PSV) seperti teksi, bas, lori dan e-hailing untuk memandu tanpa mengenakan kasut”

Namun, kesaIahan tidak mengenakan kasut atau berkaki ayam semasa memandu tidak termaktub dalam mana-mana Akta Pengangkutan Jalan.

Untuk pengetahuan, mereka yang memandu PSV ini boleh diper1ksa dari semasa ke semasa di bawah peruntukan Peraturan Kenderaan Perkhidmatan Awam (Pelesenan dan Tingkah Laku Pemandu, K0nduktor dan Penumpang) 1959.

Jangan main-main tau, walaupun nampak kecik, cuba bayangkan selipar ters4ngkut pada pedal brek atau minyak, kan boleh sebabkan kemaIangan.

Walaupun bukanlah suatu kesaIahan dari segi undang-undang, memandu menggunakan selipar adalah sesuatu yang boleh memb4hayakan menurut pensyarah automotif, selipar yang basah boleh menyebabkan kesiIapan dalam menekan pedal.

Sumber: Lobak Merah / kualalumpurviral

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.