Bajet RM15,Dah Cukup KiIatkan Lampu Kereta Yang Kunɨng

Setiap pemilik kereta di Malaysia pasti akan mengalami masalah yang biasa berlaku ini kan iaitu lampu kereta menjadi kuning. Masalah ini terjadi apabila bahagian luaran kereta terdeddah kepada cuaca yang panaas. Jom kilatkan lampu kereta yang kunɨng bajet bawah rm15.

Apabila terdedah, lapisan coating,sealant atau wax yang melindungi lampu tersebut menjadi nipis. Seterusnya, proses pengoksidaan akan berlaku sehingga terdapat kesan kekunɨngan pada lampu kereta tersebut. Ini menyebabkan lampu ini menjadi kurang terang apabila waktu malam.

Hari ini kita kongsikan tentang cara-cara kilatkan lampu kereta yang kuning dengan bajet bawah rm15. Terima kasih kepada saudara Khairul Anwar Tumingan kerada sudi berkongsikan tips ini kepada kami. Mari ikuti perkongsian beliau selengkapnya dibawah.

Kilatkan Lampu Kereta Yang Kuning Dengan Bajet Bawah RM15

Hari ni bro nak share cemana nak clearkan dan gilap headlight yg dah kuning and kusam dgn modal tak sampai rm15…

Ada mcm2 lg cara dan produk utk tujuan ni, tp ni antara yg berhasil lah…

Yg penting kena gigih mengg0sok yeh…

Selamat mencuba..

Bahan yang saya gunakan adalah:

  • Kertas pasir gred 600
  • Kertas pasir gred 1000
  • Autosol metal polisher (Boleh cari di kedai hardware. Harga sekitar RM8 – RM12)

Inilah 3 bahan yang digunakan. Modal keseluruhannya tak sampai pun RM15. Ok, jom kita tengok cara-caranya pula.

1. Buang Lapisan Kunɨng Dengan Kertas Pasir Gred 600

Mula-mula, ambil kertas pasir gred 600 untuk buwang lapisan kunɨng dan kabur.

Gos0k dengan menggunakan air. Masa ni nampak kesan kot0r dan kunɨng tu tertanggal.

2. Lap & Keringkan

Setelah g0sok, lap dan keringkan. Pastikan kesan kunɨng dah berkurangan.

3. Gos0k Dengan Kertas Pasir Gred 1000

Seterusnya, gos0k dengan kertas pasir gred 1000 pula. Boleh juga nak gunakan gred 1500 atau 2000. Caranya sama, gos0k dengan menggunakan air.

4. Lap & Keringkan

Setelah dig0sok dgn gred 1000 dan dikeringkan…

5. Gilap Dengan Autosol Metal Polisher

Ini yang saya pakai… Autosol metal polisher… Terdapat kat mana2 kedai hardware… Harga dalam rm8-rm12… (bergantung kpd tempat)


Piccit sedikit pada lampu dan gos0k menggunakan kain…(ni br gos0k sikit dah nampak clear)

Siap!! Inilah Hasilnya

Teruskan menggilap sehingga clear dan cerah… Ini hasilnya setelah gilap lebih kurg 1/2 jam…

Selamat mencuba…

Berkesan kan? Lampu kereta yang kekunɨngan tadi dah nampak macam baru. Memang berbaloi! Tengok perbandingannya sebelum dan selepas saya kilatkan tadi.

Semoga anda mendapat ilmu yang berguna untuk membersihkan lampu kereta anda. Selamat berjaya semua.

Sumber : Gilap Headlight Kuning Via Gilerdeco

Leave a Comment

error: Content is protected !!