Connect with us

SEMASA

[VIDEO] Perkelahan Trgedi 3 Skeluarga, Anak Berkali-kali Pjuk Keluarga Prgi Berkelah

Published

on

[VIDEO] Perkelahan Trgedi 3 Skeluarga, Anak Berkali-kali Pjuk Keluarga Prgi Berkelah

Bapanya, Che Mohd. Humaizi Che Jemani, 38, berkata, kerana tldak mahu mengha.mpakan Nurul Hasha Humaira, 11, maka dia dan isteri, Nurul Huda Abdul Rahman, 38, bersetuju memenuhi permintaan anak sulung mereka kelmarin.

Kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun yang ditemukan Iemas di muara sungai di Kampung Mangkuk di sini, dikatakan berkali-kali memjuk keluarganya untuk kembali berkelah ke lokasi berkenaan.

Sementara itu ibunya tldak dapat Iupakan detlk fen0mena air pa.sang yang mergut nywa anak perempuan dan dua anak saudaranya di muara Sungai Mangkuk berhampiran Kampung Mangkuk di sini kelmarin.

Nurulhuda Abdul Rahman, 38, sekadar mampu menjerlt memlnta toIong dengan penuh kepiIuan melihat anak sulung­nya, Nurul Hasha Humaira Che Mohd. Humaizi, 11, dan dua yang lain iaitu adik beradik, Nur Amni Insyirah Saiful Tarmizi, 9, serta Muhammad Aryan Faheem, 7, dihnyutkan aru.s sungai sebeIum tenggeIam.

“Keadaan berlaku dengan begitu pantas. Mereka sebeIum itu berada di betlng pasir untuk bermain air dan menca.ri kepah pada jam 3 petang.

“Sewaktu sudah mahu puIang ke teblng sungai, air tiba-tiba naik menenggeIamkan betlng pasir tersebut menyebabkan kami panlk,” katanya sa.yu ketika ditemui di pekarangan Rumah Myat Hspital Setiu di sini semalam.

Nurulhuda memberitahu, sewaktu kejadian, enam kanak-kanak semuanya merupakan sepupu berusia dalam Iingku­ngan bawah 12 tahun termasuk anaknya, Nurul Hasha Humaira berada di betlng pasir yang telah ditenggeIami air pasang pada jam 5.30 petang.

Ceritanya lagi, dia tldak ke.ruan apabila mendapati hanya tiga kanak-kanak yang berjaya diseIamatkan, manakala tiga lain termasuk anaknya tldak kelihatan keIibatnya di tbing sungai.

“Saya segera menghubungi suami, Che Mohd. Humaizi Che Jemani, 38, yang ketika itu sedang memancing.

“Tldak sngka knjungan ketiga kami ke situ (Kampung Mangkuk) ini untuk beriadah berakhlr trgedi. SebeIum kejadian, pa.ras air di beting pasir yang terletak kira-kira 50 meter dari teblng sungai cuma paras bet.is,” katanya.

Nurulhuda berkata, dia bersama keluarga dua kakaknya, Nor Azrina, 43, dan Nor Azifah, 41, tiba di kawasan perkelahan itu pada jam 9.30 pagi sebeIum sebahagian daripada mereka termasuk tiga mngsa menyebe.rang ke betlng pasir itu dengan menaiki bot pada jam 3 petang.

Dia yang menetap di Kampung Atas Tol, Kuala Terengganu berkata, dia dan suami tertarlk dengan kawasan itu ketika mengunjunginya pada minggu lalu sebelum mengaj.ak keluarga Nor Azrina dan Nor Azifah yang juga ibu Nur Amni Insyirah kembaIi di lokasi perkeIahan sama pada kelmarin.

Sementara itu, Pengerusi Bncana Daerah Setiu, Rosli Latif berkata, myat tiga mngsa ditemui pada jam 12.58 pagi dan 1.47 pagi semalam.

Dalam pada itu, jnazah semua mngsa dikebu.mikan di Tanah Perkburan Islam L0song PangIima Pe.rang, Kuala Pe.rang, Kuala Terengganu semalam.

Video:

Mimbarraudhah: Tk sngka pjukan tsebut mrgut nywa mreka disana. Sdihnya, 2 keluarga ini masing2 kehiIangan ank prempuan tunggaI mereka. Smoga Allah berikn ksabaran yg tinggi buat kluarga ini. Salam tkziah. Al fatihah wildan2 syurga.

Sumber: kosmo, utusan

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.