KKM S4hkan V4ks!n Buk4n Jamin4n Mer3ka Keb4I @ Tak Dij4ngkiti C0VlD19

Kementerian Kesih4tan Malaysia (KKM) menegaskan mana-mana individu, termasuk petugas barisan hadapan yang mendapat sunt!kan vaks!n bukanlah jaminan mereka menjadi kebaI atau tidak dij4ngkiti v!rus COVlD19.

Timbalan Menteri Kes!hatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, berkata vaks!n bukanlah ub4t, sebaliknya ia berperanan menguatkan antib0di atau daya ketah4nan tubvh badan untuk meIawan peny4kit.

Beliau berkata, sekiranya semua pihak beranggapan bahawa pengambilan vaks!n itu adalah ub4t, perkara itu adalah tidak benar.

“Vaks!n bukanlah ‘freed0m passp0rt’, sebaliknya bertindak untuk menguatkan tahap antib0di dan daya ketah4nan badan manusia.

“Bagi kes membabitkan lebih 1,000 petugas barisan hadapan yang dikatakan dij4ngkiti v!rus ini biarpun sudah mendapatkan dua d0s sunt!kan, itu sebenarnya bergantung pada cara penjagaan prosedur operasi standard (S0P) yang mereka amalkan.

“Mungkin mereka menjaga kettat tahap kepatuhan S0P di tempat kerja, tetapi ia berlaku apabila mereka berada di luar atau ketika pulang ke rumah. Justeru kita perlu meningkatkan lagi tahap kepatuhan S0P, termasuk menyahut saranan kerajaan untuk mengamalkan kawalan kendiri (self lockdown),” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melakukan lawatan kerja ke Pusat Pemberian Vaks!n (PPV) di Dewan Taman Kerian Permai, di sini, hari ini.

Berhubung dakwaan orang ramai mengatakan kon0nnya vaksin dibekalkan kepada kerajaan mungkin diragui keasliannya dan meminta kerajaan mengkaji semula isi kandungan, Noor Azmi meneg4skan dakw4an itu adalah tidak benar.

“Setakat ini tidak timbul isu ada bahan lain yang tidak jitu di dalam vaks!n yang dibekalkan kepada negara kita.

“Untuk setiap vaksin COVlD19 yang diperkenalkan, ia akan melalui satu proses yang sangat kettat oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), bahkan ia tidak hanya terhenti di situ, sebaliknya di kaji lagi oleh pak4r sebelum mendapat kelulusan untuk digunakan.

“Justeru, kita tidak bercadang untuk mengkaji semula kandungan vaks!n yang dibekaIkan dan dakwaan pihak yang mengatakan kononnya vaks!n ini diisi air paip adalah tidak berasas,” katanya.

sumber:bharian

Apa kata anda? Jangan lupa like komen dan share ya

Terima kasih bersama kami di Mimbar Raudhah

Leave a Comment

error: Content is protected !!