Connect with us

SEMASA

Wanita K0ma Dibel4sah Suami Selamat L4hirkan Anak, Keluarga Namakan Bayi Sempena “Perju4ngan” Jahidah

Published

on

Wanita K0ma Dibel4sah Suami Selamat L4hirkan Anak, Keluarga Namakan Bayi Sempena “Perju4ngan” Jahidah

Jahidah yang masih k0ma sel4mat mel4hirkan bayinya secara pembed4han dan anaknya diletakkan dalam incub4tor kerana dil4hirkan tidak cukup bulan.

Wanita k0ma dibel4sah suami selamat l4hirkan anak, keluarga namakan bayi sempena “perju4ngan” Jahidah yang k0ma selepas dipvkul suami Mei lalu.

Wanita K0ma DiBel4sah Suami Selamat L4hirkan Anak

Adiknya, Fazariah Nordin, 38, berkata, keluarganya memilih nama yang membawa maksud itu kerana mempunyai perkaitan dengan tra.gedi hitam yang me.nimpa kakaknya.

Keluarga wanita h4mil yang p4rah dipvkul suaminya sehingga k0ma, Jahidah Nordin, 43, memilih nama yang membawa maksud perju4ngan, kegembiraan dan kejayaan untuk diberikan kepada bayi yang selamat dilahirkan di H0spital Tuanku Jaafar (HTJ) pada malam Selasa yang lalu.

Keluarga Namakan Bayi Sempena “Perju4ngan” Jahidah

“Tapi kami masih belum diberitahu berkenaan jantina bayi kerana do.ktor mahu wa.ris yang datang membuat pe.ngesahan,” katanya.

“Nama yang dicadangkan ialah Jihady Nasywan yang membawa maksud perjuanganku kegembiraan memperoleh kejayaan.

Bagaimanapun katanya, imbasan bayi yang telah dibuat beberapa kali sebelum ini mendapati bayi dika.ndung kakaknya itu adalah lelaki.

Bayi Selamat

“Kak Fauziah pun tidak dapat tengok lagi keadaan kak Jahidah. Tapi kami lega bila diberitahu yang dia dan bayi seberat dua kilogram itu selamat.

Bercerita lanjut Fazariah berkata, hanya kakaknya, Fauziah yang berke.sempatan melihat bayi itu ketika datang ke h0spital jam 9.30 pagi Rabu, namun tidak dibenarkan memegangnya.

“Sebelum ini, pihak h0spital maklumkan kak Jahidah akan bersa.lin secara pembed4.han pagi ini (Rabu) antara jam 8 pagi ke 9 pagi.

“Tapi malam tadi (Selasa) ketika kami mahu memulakan majlis bacaan Yasin doa selamat untuk kakak, pihak h0spital telefon beritahu air ketv.ban sudah pe.cah dan pada jam 11.20 malam semuanya telah se.lamat,” katanya.

Lega Bayi Selamat

Katanya, difahamkan bayi kakaknya itu terpaksa diletakkan dalam inkv.bator kerana dilahirkan pra.matang iaitu 37 minggu.

Kongsi Fazariah, sebaik mendapat perkhabaran itu, perasaannya bercampur bau, namun lega kerana penantian keluarga selama ini telah be.rakhir.

Jahidah dimasukkan ke W4d 0b.stetrik dan Gi.nekologi, HTJ sejak 22 November lalu tetapi keluarga tidak dibenarkan melawat kerana pro.sedur sangat ketat.

Bakal Berdepan K0.mplikasi

Dalam kej4.dian pada 4 Mei lalu, Jahidah, yang menetap di Johor Bahru k0ma kerana ke.ceder4an p4.rah pada kepala dengan teng.korak te.rpaksa dibuang4kibat pe.ndarahan selain rahang, tulang belakang serta rusuk re.tak dipu.kul suaminya yang berusia 38 tahun.

D0.ktor memaklumkan bahawa wanita itu bakal berhadapan pelbagai ko.mplikasi re.spiratory di.stress (ke.sukaran pernafasan), pe.ndarahan, jang.kitan ku.man, car.diact ar.rest (jantung ter.henti) dan kem4.tian.

Jahidah pada mulanya dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) H0.spital Sultanah Aminah, Johor Bahru dan kemudian dipindahkan ke HTJ Seremban atas permintaan keluarga dan nasihat pihak hospital.

Pada 17 Jun lalu, suami ma.ngsa, Rosmaini Abd Raof mengaku tidak ber.salah di Ma.hkamah Se.syen Johor Bahru, Johor atas pe.rtuduhan me.mukul isterinya yang hamil sehingga k0.ma dalam ke.jadian pada 4 Mei lalu.

Alhamdullilah anak yang dikandung Jahidah sudah selamat dil4hirkan. Semoga anak ini terus sihat dan ada keajaiban buat Jahidah.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Sinar Harian / Mingguanwanita

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.