Connect with us

MOTIVASI

Zul Yahya Berkongsi Kisah hijrahnya Dahulu, Masa Dulu Gaji Hampir RM10-20K Satu Bulan Tetapi Masih Tidak Pernah Cukup

Published

on

Zul Yahya Berkongsi Kisah hijrahnya Dahulu, Masa Dulu Gaji Hampir RM10-20K Satu Bulan Tetapi Masih Tidak Pernah Cukup

Seorang pelakon yang bernama, Zul yahya kini sudah berhijrah pergi menjadi seorang yang lebih baik. Sekarang zul yahya sering bertampilan dengan gaya berjubah dan kopia di kepalanya.

Tentunya jika melihat sejuk mata memandang zul yahya yang sekarang terbaru ini. Ulas zul yahya, ia telah baru berhijrah pada bulan April lalu dan sedikit demi sedikit perlu menimbah ilmu agama dengan lebih mendalam.

Komennya adalah ini: 

KERAP DIUNDANG CERAMAH

“Sejak berhijrah sedikit demi sedikit pada April lalu, saya terima banyak undangan menyampaikan ceramah tetapi lebih kepada perkongsian hidup dan pengalaman,” Saya tidak layak berceramah mengenai agama tetapi hanya berkongsi apa yang saya rasa supaya masyarakat boleh turut mencuba dan merasainya.

“Perubahan ini atas kehendak sendiri, bukan kerana desakan mana-mana pihak.

“Apabila ramai bertanya mengenai penghijrahan ini, pada mulanya segan nak berkongsi kerana bimbang ada yang salah anggap. Namun apabila tetapkan niat sekadar bercerita kisah hidup barulah hati saya rasa lega,”

SAAT PENGHIJRAHAN

“Suatu malam selepas pulang dari kerja dan melihat anak-anak tidur nyenyak depan televisyen, saya menangis. Mereka dilahirkan beragama Islam dan saya tak mahu mereka Islam hanya pada nama. Jadi, sebagai ketua keluarga saya mesti melakukan sesuatu.

“Lagipun setiap manusia pasti mahu berubah menjadi lebih baik dan apabila Allah SWT sudah jentik hati saya ke arah itu, saya mesti melakukannya. Dulu saya bukanlah j4hat sangat tetapi sebagai hamba-Nya, banyak yang saya abaikan,”

Zul yahya juga berkata, ia tidak sama sekali untuk segan sertai kanak-kanak untuk belajar solat dan mengaji dengan seorang ustaz yang dipanggil untuk mengajar di rumah. Bersyukur sangat, bila mana saya telah pun berubah anak dan juga isteri turut berubah sama. Isteri saya juga berniqab dengan rela hati.

Dengan nampakya perubahan mereka, Saya rasa sangat gembira untuk nikmati bahagia yang luar biasa. sekarang saya mula rasakan dengan cara hidup mereka seperti dekat sangat dengan Allah SWT, Sangat tenang, lapang dang tiada masalah, Katanya.

Zul yahya terkenal dengan drama papaya sekarang berehat sekejap daripada terbabit dengan aktiviti seni.

ia juga mahu menumpukan terhadap perniagaan produk muslimah.

Apabila saya masih lagi berlakon, susah untuk saya melakukan penghijraan perubahan kerana jadual kerja yang tidak menentu. Saya bukannya bersara dari ini tetapi sekiranya kembali untuk berlakon, saya perlu memilih jalan cerita serta watak yang sesuai dengan peubahan ini.

Sekarang Stesen TV banyak untuk mengangkat cerita kerohanian. Dengan itu, Ia adalah sala satu perkembangan yang bagus. Kita boleh berdakwah dengan melalui apa saja cara medium serta lakonan sekali, Katanya.

Selain itu, Zul yahya juga telah berkhawin dengan Siti Raihan Mohd Rodzi pada tarikh disember 2007 tahun lalu.

Be;iau juga telah dikurniakan tiga anak perempuan serta dengan seorang anak lelaki berumur diantara 1 hingga 8 tahun begitu.

Mimbarraudhah: Semoga be;iau terus istiqomah dalam melakukan kebaikan. Semoga insan muda diluar sana akan mengikut tauladan yang baik. Semoga kita semua diampunkan dosa oleh Allah SWT.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Sumber: Apacerita press

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.