Connect with us

SEMASA

K0Y4K! Ker4na Mengib4rkan B3ndera PaIestin Celtic FC Did3nda

Published

on

Meski terp4ksa memb4yar sejumlah RM143,500 kepada Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) sebagai d3nda yang tidak masuk ak4l, Persatuan Bola Sepak Celtic tidak pernah s3rik menunjukkan s0lidariti dan simp4ti terhadap penduduk PaIestin yang ditind4s kej4m oleh r3jim t3ntera Zi0nis, lsraeI yang semakin memvncak ketika ini.

Ada sebab mengapa penyok0ng Celtic begitu lantang menyuarakan sok0ngan mereka terhadap PaIestin dari dulu hingga hari ini tanpa berbelah bagi. Jika kita hayati bait lagu berjudul The Fields of Athenry yang dinyanyikan peminat Celtic – lagu itu dicipta pada 70-an – ianya menceritakan mengenai sebuah keluarga yang hidup dalam kebulur4n selepas tanah mereka dir4mpas pada era KebuIuran Besar Ireland pertengahan abad ke-19.

Kira-kira 100,000 penduduk Ireland terpaksa berhijrah ke Glasgow, Scotland pada era itu untuk mengel4k m4ti kebuIuran.

Menurut lirik lagu The Fields of Athenry, ak!bat keIaparan, si ayah dit4ngkap kerana cuba mencvri makanan daripada keluarga yang mencvri tanah mereka. Dia dip3njara dan dihantar ke Australia. Hukuman paling berat kepada pesalah di Britain zaman itu yang menjadikan Australia sebagai tempat pembu4ngan b4nduan.

Penyokong Celtic (kelab bolasepak Scotland yang diasaskan oleh mereka yang berketurunan Irish) bersimp4ti dengan nasib PaIestin berikutan kisah sejarah nenek moyang mereka hampir sama dengan nasib PaIestin ketika ini. Tanah mereka dir4mpas dan kemudian terp4ksa menjadi pel4rian.

Sebelum perlawanan bola sepak antara pasukan Celtic FC menentang St Johnstone FC berlangsung pada minggu lalu, UEFA mengarahkan penyokong Celtic menurunkan poster, sepanduk, kain rentang dan bendera PaIestin menghiasi hampir keseluruhan stadium yang mampu memuatkan 60,000 penyokong itu. Ar4han itu telah mengund4ng kem4rahan penyok0ng.


Ribuan penyokong Celtic FC menunjukkan sokongan kuat terhadap keb3basan dan keam4nan rakyat PaIestin.

Celtic yang berpangkalan di Glasgow, dianggap salah satu tempat paling berhaluan kiri di Britain. Mereka juga menyokong semangat s0sialis, kelas pekerja dan juga sangat 4ktif dalam men3ntang dasar ap4rtheid.

Sejarah moyang orang Scots berk3urunan Irish yang kebuIuran pada era The Great Famine di Ireland yang menyaksikan jutaan rakyat di sana ketika itu m4ti dengan cara sangat sukar dibayangkan meniup semangat penyokong Celtic.

Oleh kerana tanah mereka dir4mpas golongan kaya membuatkan diaspora orang Ireland ke seluruh dunia. Mereka mahu lari daripada kemiskin4n mel4mpau, penind4san di tanah sendiri dan mahu mencari masa depan lebih baik untuk anak dan cucu mereka akan datang

.
Ramai antara mereka yang menetap di Glasgow dan membentuk komuniti Irish yang kuat. Nama seperti Roy Keane antara nama yang sangat simbolik dengan masyarakat Ireland dan Celtic.

Oleh kerana itu, ramai orang Ireland mengambil keputusan berhijrah ke Glasgow gara- gara Great Famine tersebut. Namun mereka berhadapan konfIik dengan masyarakat Glasgow pada ketika itu kerana mereka rata-rata berp3gang kepada mazhab kat0lik..

Celtic FC ditubuhkan pada 1887 oleh Andrew Kerins atau lebih dikenali sebagai Brother Walfrid, seorang kerani berketurunan Irish yang bekeperc4yaan kat0lik. Atas sifatnya sebagai seorang yang dermawan, dia cuba membantu imigran Ireland di Glasgow untuk keluar dari kem1Skinan. Salah satu daripada caranya adalah dengan menubuhkan pasukan bola sepak yang boleh menjana wang pada era revoiusi sukan ketika itu.

Beberapa tahun lalu, bendera Paiestin dikib4rkan dalam pertemuan antara Celtic dan kelab lsraei, Hapoel Beersheva. Pihak lsrae1 membantah secara rasmi perbuatan itu dengan mengaitkan peny0kong Celtic sebagai membawa pr0paganda p0litik ke dalam padang.

Peny0kong Celtic membuat s0lidariti itu ketika aksi berdepan Beersheva kerana kelab itu hanyalah 20 batu dari G4za, tempat yang dib0m oleh lsraeI beberapa hari sebelum perl4wanan tersebut.

Peny0kong Celtic tidak peduli, walaupun mereka tahu mereka telah melakukan salah satu perkara paling kontr0versi. S0lidariti daripada penyok0ng Celtic kepada PaIestin tak pernah luntvr. Bukan sahaja bendera PaIestin, malah mereka menggunakan kaffiyeh sebagai banner dan mafla mereka.

Wakil peny0kong Celtic menyatakan mereka tidak membawa prop4ganda p0litik. Kerana mereka tidak menaikkan bendera F4tah mahupun H4mas. Sebaliknya mereka hanya menaikkan bendera PaIestin dan tidak ada salahnya mengib4rkan bendera negara lain, kerana banyak juga kelab lain yang melakukannya perkara sama.

Dalam konteks yang lebih besar, peny0kong Celtic menyatakan s0lidariti mereka kepada orang awam PaIestin yang ditind4s oleh r3jim zi0nis.

Malah sebelum ini mereka adalah peny0kong yang paling l4ntang bersuara tentang das4r ap4rtheid di Afrika. Mereka juga menyokong suara masyarakat Basque yang mahu merd3ka dari Sepanyol.

Tradisi kelab Celtic itu sendiri dibin4 oleh masyarakat yang terp4ksa l4ri daripada penindasan di bumi sendiri. Nasi0nalis mereka dihvkum termasuk dihukvm bvnuh di Ireland Utara.

Peny0kong Celtic adalah peny0kong yang sangat l4ntang dalam isu kem4nusiaan. Tetapi UEFA dan beberapa media pro lsrae1 mulai meng3cam mereka dan menganggap The Green Brigade telah membawa semangat 4nti lsrael dan 4nti s3mitik ke dalam lapangan bola sepak.

Penyokong Celtic menafikan mereka 4nti 1srae1 atau anti s3mitik, mereka cuma meng3cam tindakan pihak yang m3nindas dan mereka menyatakan s0lidariti kepada pihak yang dit1ndas iaitu PaIestin.

Mereka juga menyatakan akan melakukan perkara yang sama kepada lsrael, jika mereka berada di pihak yang ditind4s dan PaIestin yang men1ndas.

Malah peny0kong Celtic sendiri menyatakan mereka antara yang lantang meng3cam f4sisme dan n4zisme.

Namun UEFA tidak mendengar penjelasan tersebut dan mereka meng3nakan tind4kan kepada Celtic atas alasan g4gal meng4wal peny0kong mereka dengan membawa ag3nda p0litik ke dalam bola sepak.

Celtic berdepan tindakan

Celtic diminta memberikan penjelasan di atas apa yang berlaku. The Green Brigade kemudian menyatakan mereka akan memb4yar apa sahaja hukvman oleh UEFA ke atas mereka. Dan tidak akan meny3sal langsung dengan tind4kan mereka.

Menerusi kenyataan UEFA.com menjelaskan: “Hukvman bakal diken4kan kepada Celtic atas kes4lahan mempamerkan kain rentang atau bendera yang tak dibenarkan.”

“UEFA mel4rang sebarang ekspresi mesej p0litik terutama sekali yang mengvndang rasa 0fensif kepada p4sukan l4wan.”

Kesalahan yang dilakukan oleh peny0kong, seperti mengibarkan bendera terl4rang dan memb4kar suar boleh menyebabkan kelab didenda melebihi £100,000 oleh UEFA.

Sumber:sinarharian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.