Lelaki Penting Tahu-Inilah Cara Menguruskan Tembuni Yang Bakal Menjadi Ayah Patut Ketahui

Antara tanggungjawab penting suami perlu tahu dan pelajari ialah menanam uri atau juga dikenali sebagai ‘placenta’. maka suamilah yang sebaik-baiknya mencuci uri dan menguruskannya. Uri adalah sebahagian daripada bayi, dan kerana itu ia perlu dijaga.Sebenarnya tiada hukum, nas atau hadis yg jelas mengenai cara menguruskan uri, Cuma sesuatu anggota tubuh apabila tidak dikehendaki digalakkan supaya … Read more

Jangan Terus Masuk Gear ‘P’, LeIaki Ini Ajar Cara Yang Betul Masuk Gear Masa ‘Parking’

Zaman sekarang, mesti ramai yang dah pakai kereta automatik kan? Tak dapat dinafikan, kereta automatik lebih senang dikendalikan berbanding kereta manual. Start enjin, masuk gear, tekan minyak, kereta dah jalan. Jarang dah kita dengar rungutan lenguh kaki tekan clutch macam waktu pakai kereta manual dulu. Kereta jenis automatik ni walaupun nampak mudah dikendalikan, tapi senang … Read more

Tαke Nσte! EIak Kad PengenaIan Anda DisaIahguna. Jangαn Cakap JPN Tak Payong

Hal asas yang perlu kita sediakan semasa berurusan sesuatu adalah kad pengenalan. Boleh dikatakan segala urusan rasmi wajib mengemukakan kad pengenalan. Sama ada ia digunakan bagi tujuan permohonan kerja,pinjaman bank atau sebagainya hatta membeli simkad pun perlu kemukakan kad pengenalan. Selain sebagai kad menunjukkan kita warganegara,ia merupakan aset kita yang paling berharga yang perlu kita … Read more

lniIah Cara Cµci KemaIuan Yang BetuI, Ramai Disiksα Malαikat Di AIam Kubµr Kerana Tak Bersµci Dengan BetuI

Seringkali kita merasa telah mencuci kemaIuan kita dengan bersih dan benar. Bersih belum bermakna benar. Hal ini penting agar amaI ibadah kita diterima. Banyak orang merasa ibadah mereka bagus, tetapi sebenarnya masih tidak terlepas dari ancaman αzab api nerαka hanya kerana tidak benar dalam mencuci kemaIuannya. Sayyidina Abu Bakar R.A. pernah menyoIatkan mayαt seorang IeIaki, … Read more

10 Amalan Sunat Yang Mudah Dilakukan Pada Aidilfitri Untuk Meraih Pahala

Setelah sebulan umat Islam mengerjakan ibadah puasa iaitu rukun Islam yang ketiga, kini tibalah masa untuk hari raya Aidilfitri pula menjelma. Hari yang dinanti-nantikan oleh setiap insan ini seharusnya diraikan dengan penuh rasa kesyukuran dan kegembiraan atas nikmat yang dikurniakan oleh Allah S.W.T. kepada hamba-hamba-Nya. Walaupun tahun ini kita rakyat Malaysia menyambut raya Aidilfitri dalam … Read more

Kad Bank TertinggaI! Ada Caranya Keluarkan Duit Dari Mesin ATM dgn Mudah&Selamat

Bila namanya terlupa, hajat dihati hendak keluarkan duit di mesin ATM pun boleh pula terlupa bawa kad bank. Hendak berpatah balik, terasa malas pula. Nasib baik ada cara kita tetap boleh keluarkan cash walau tiada kad. Bagaimana tu? Perkhidmatan Pengeluaran Tanpa Kad ini membolehkan pengguna Maybank2u untuk melakukan pemindahan dana ke mana-mana nombor telefon bimbit … Read more

Baru Tahu Rupanya Letak Tong Gas Dalam Kabinet Bertutup Tak SeIamat!

Hampir kebanyakan rumah kita akan ada tong gas yang digunakan untuk memasak. Tong gas ini pula biasanya ia diletakkan di dalam kabinet dapur yang ditutup. Yalah, letak diluar nanti tak elok pula. Tapi sebenarnya cara ini tidak disarankan untuk keseIamatan. Tempat letak tong gas seharus mempunyai pengaliran udara yang baik dan bukan dalam kabinet bertutup. … Read more

Umat Islam Akan Sambut 2 Kali Ramadan Pada 2030 & 2 Kali Aidilfitri Pada 2033

Tahun 2030 menjadi tumpuan rakyat Malaysia kerana tarikh sambutan perayaan Tahun Baharu Cina dan Hari Raya Aidilfitri yang hanya berbeza dua hari sahaja iaitu masing-masing pada 3 Februari (Ahad) dan 5 Februari (Selasa). Bukan itu sahaja, tahun 2030 juga menjadi tumpuan umat Islam di seluruh dunia kerana sambutan bulan Ramadan yang akan berlaku sebanyak dua … Read more

B4yi k4ku selepas gigit kepala wayar, Padah tinggalkan b4yi dekat cas handphone

Seorang b4yi menlnggal dunia selepas dilap0r memasukkan wayar pengecas telefon pintar yang masih mempunyai arus elektrik ke dalam muIutnya. Dalam kej4dian di Jahangirabad, India itu, b4yi itu dipercayai ditinggal sendirian oleh ibunya di ruang tamu kediaman datuknya sebaik saja tiba di rumah tersebut. Menurut lap0ran b3rita satu laman web terkenal, ibu b4yi itu terlupa menutup … Read more

Punc4nya Si M4ti Susah Hendak Mengucap Sy4hadah Ketika Sak4ratul m4ut

Kenapa bibir kita (atas dan bawah) tidak bergerak sewaktu kita mengucapkan kalimah Laaila ha illallaah? Cuba ucapkan Laaila ha illallah, kedua bibir kita tak bergerak kan? Belum percaya? Cuba ulangi lagi “Laaila ha illallah”. Kenapa dan mengapa? Jawabannya: Itulah rahmat Allah yang amat besar kepada hamba-hambaNya. Disaat sak4ratul m4ut, tubuh kita tidak boleh berbuat apa-apa. … Read more

error: Content is protected !!