Connect with us

PANDUAN

7 Hari Siap Kolam Mandi Tepi Rumah, Bajet RM3k! Buat Sorang Pun Boleh!

Published

on

7 Hari Siap Kolam Mandi Tepi Rumah, Bajet RM3k! Buat Sorang Pun Boleh!

7 Hari Siap Kolam Mandi Tepi Rumah, Bajet RM3k! Buat Sorang Pun Boleh! DIY solo pun boleh! Buktinya adalah perkongsian dari Eddy Azuan yang menyiapkan sendiri kolam mandi mini untuk anak-anaknya. Menariknya ia diusahakan selama 7 hari berbekalkan rujukan dari Google, Youtube & Facebook.

Buat kolam mandi sendiri di rumah, bukan sesuatu yang mustahil. Asal kawasan rumah ada ruang, anak-anak muka mandi kolam dan ada bajet sedikit ia boleh diusahakan.

Malah beliau turut berkongsi langkah demi langkah untuk menyiapkan kolam yang bajetnya hanya lebih kurang RM3,000. Berbaloi kan!

1. Inilah rupa asal ruang yang ada, rumput tiruan memang dah ada, cuma tanah tak sama level dengan lantai batu.

DIY 7 hari kolam mandi mini

2. Ini lakaran pelan. Oh ya, ada yang tanya kenapa perlu buat deck keliling?

  • -Tak nak ada haiwan ‘bermastautin’ celah-celah.
  • -Tak nak kucing dtg cakar
  • -Nampak kemas dan siap.
  • -Melindungi sistem pipe yang ada.

3. Barang-barang order dari online. 3 hari terus sampai depan rumah. Cuma KANVAS kolam sebelah dalam beli dari set pool yg dah siap – BESTWAY 2m x 4m, kedalaman 1m. Boleh cari di Shopee, harga lebih kurang RM700-800.

4. Kerja-kerja dimulakan dengan memunggah semula rumput tiruan untuk proses meratakan sedikit tanah.

5. Lebih kurang 15 kampit pasir digunakan. Kenapa tak simen? Tak larat nak bancuh. Kenapa tak pakai tanah merah? Kat kedai online tu je ada, senang sekali order. Rumusan, sebaiknya lantai simen dulu cun kalau ada MODAL tenaga dan mesin.

6. Lebih kurang hasil setelah pasir diratakan, jangan lupa paip longkang untuk air keluar. Hujungnya akan ditutup dengan jaring supaya tiada haiwan boleh keluar masuk.

7. Kemudian cover balik dengan WEED MAT untuk elak pertumbuhan tumbuhan di celah-celah ruang. Saya kekalkan rumput tiruan sebagai alas sebab nak jadikan lembut di dasar kolam bila pijak. Risau k ada batu, atau benda tajam lain.

8. Framing dimulakan dengan jasa bahan mentah BESI BIRU! Perlahan-lahan potong pakai gunting, tak berani pakai GRINDER.

9. Anak-anak ‘membantu’ selama 3 minit.

10. Siap lebih kurang frame untuk deck. Ingat, ini untuk tampung decking, tak pasti kalau pakai kanvas tanpa set pool buleh tampung beban air atau tak.

11. Indahnya besi biru ni, walau dia bakal hilang di mata. Tapi takkan dilupakan jasanya sebagai tetulang keutuhan DECK nanti.

12. Tangga pool tu lebihan, nanti kena DIY adjust sikit.

13. Lepas siap frame, kita usahakan sistem PAM dan FILTERnya. Asalnya pam 0.5hp, kemudiannya akan ditapis ke sand filter. Namun selepas dicuba pam 0.5hp tak cukup power utk bantu bila nak vacuum sedut habuk di lantai maka UPGRADE ke 3.0hp

14. Lepas siap sistem pipe dan pump, mula pasang kolam kanvas dan try isi air.

15. Deck dipasang, saya guna PRIMA PLANK, ada urat kayu.

16. Hampir siap, memamg buat sekali area untuk shower dan cuci kaki. Si kecik ni dah mula enjoy ruang baru.

17. Akhirnya! Siap!

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq… Selamat mencuba.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Eddy Azuan, Vanilla Kismis

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.