Connect with us

SEMASA

Paruh penyepit burung undan gagal ‘menelan’ capybara, sebaliknya bertenang sahaja dia menikmati ‘urutan seluruh badan’

Published

on

Paruh penyepit burung undan gagal ‘menelan’ capybara, sebaliknya bertenang sahaja dia menikmati ‘urutan seluruh badan’

Penampilan capybara yang bulat montel dengan personalitinya yang lembut telah menarik ramai pengunjung zoo untuk menyaksikan sendiri haiwan yang comel ini.

Zoo Ichihara Elephant Kingdom di Prefektur Chiba, Jepun mempunyai kumpulan haiwan bintang yang popular iaitu capybara, spesies tikus terbesar di dunia.

Salah satu interaksi capybara dalam kehidupan seharian mereka dengan seekor burung undan putih telah mencetuskan perbincangan hangat dan menghiburkan hati kalangan netizen di Jepun.

Keletah mereka diperhatikan amat melucukan apabila undan itu membuka paruhnya yang panjang berkantung dan bermati-matian untuk menangkap capybara kecil.

Seorang pengunjung memuat naik video gelagat dua haiwan ini di Twitter pada tahun 2020. Burung undan putih itu tinggal dalam taman yang sama dengan keluarga capybara dan beberapa ekor angsa.

Apabila dia disepit dari kepala ke ekor, kemudian ke leher, capybara kecil itu menjeling dan menunjukkan ekspresi keseronokan, seolah-olah sedang menikmati urutan percuma.

Beberapa ekor capybara kecil berjaya mengelak, dan undan cuba mengacah capybara kecil yang paling dekat dengannya.

Tetapi rakaman video itu seperti menunjukkan burung undan cuba memakan capybara, yang dia tidak tahu dari mana mahu bermula.

Kelihatan seperti dia mahu memakan dan menelannya, tetapi saiz capybara itu terlalu besar tidaklah seperti ikan.

Video itu telah meraih hampir 300,000 tontonan dengan pelbagai komen netizen. Oleh kerana pada masa video ini dirakam adalah tahun tikus dan capybara adalah spesies tikus, maka burung undan membantu watak utama iaitu si tikus dengan urutan?

Selain capybara dan burung undan ini, terdapat kira-kira 80 spesies haiwan herbivor seperti anak kucing Himalaya dan memerang di zoo itu, yang menjalani pengubahsuaian meluas pada tahun sebelumnya dan dibuka semula pada musim bunga 2021.

Zoo Ichihara Elephant Kingdom merupakan zoo terbesar dengan pengumpulan spesies gajah di Jepun, menempatkan pemeliharaan 12 ekor gajah, serta turut menawarkan pelbagai aktiviti untuk berinteraksi dengan gajah.

Sumber: erabaru.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.