Connect with us

PANDUAN

Cara Mudah Matikan Lipan, Sembur Air Sabun Cuci Pinggan Saja! Pengusaha Pest Control Ajar 3 Lagi Tip

Published

on

Matikan Lipan

Cara Mudah Matikan Lipan, Sembur Air Sabun Cuci Pinggan Saja! Pengusaha Pest Control Ajar 3 Lagi Tip

Selain cacing dan lipas haiwan berbisa lipan juga antara yang selalu berlindung di dalam bilik air. Selalu kita jumpai anak lipan yang masih kecil dan tak mustahil ada ‘ibu’ atau ‘bapanya’.

Supaya tak berlaku perkara tak diingini seperti digigit lipan sebaiknya kita usahakan untuk menghalau atau membasmi haiwan ini dari terus menghuni bilik air.

Sebenarnya untuk matikan lipan dari bilik air ada beberapa kaedah mudah yang boleh kita lakulam, malah cara ini dikongsi sendiri oleh usahawan kawalan serangga perosak Naim AJ Pest.

Tip mudah matikan lipan dalam bilik air

Matikan Lipan

1. Bilik kena selalu kering

Pastikan bilik air ada pengudaraan yang baik supaya bilik air cepat kering lepas setiap kali kita guna. Lipan suka tempat yang lembap dan sejuk, bilik air ini memang tempat ‘feveret’ bagi lipan.

2. Tabur garam

Garam adalah bahan yang kita boleh guna untuk halau banyak serangga. Kalau tempat yang selalu ada lipan, dan tempat yang tak selalu basah kita boleh gunakan garam contohnya di luar rumah, porch kereta atau dapur. Dlm bilik air tak sesuai sangat nak tabur garam sebab kesannya cepat hilang.

Matikan Lipan

3. Sembur dengan pencair pencuci pinggan

Sediakan botol spray, kemudian bancuh pencuci pinggan dan letak dalam botol. Sembur di kawasan yang lembap, atau boleh sembur terus pada lipan. Lipan yang terkena semburan ini akan mati bila air sabun mengering.

4. Panggil pest control

Buat semburan secara berjadual dekat rumah. Semburan dari racun pest control ada residue, anytime lipas lalu dekat kesan semburan boleh mati. Termasuklah crawling insect yang lain juga.

Semoga bermanfaat

Baca lagi : Tak Payah Beratur Panjang dah lepasni , Tukar Kad Debit CIMB Secara Online

Sumber: Naim AJ Pest

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.