Connect with us

SEMASA

Dulu Pesawat lsraeI, Kini 16 Pesawat China Pula Mencer0boh

Published

on

TUDM meng3san penerbangan mencur1gakan sebanyak 16 buah pesawat T3nt3ra Udara RepubIik Rakyat China (PLAAF) memasuki ruang udara Zon Maritim Malaysia (ZMM), Kota Kinabalu FIR dan menghampiri ruang udara nasional semalam.

Panglima T3nt3ra Udara (PTU) Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad, berkata penerbangan pesawat PLAAF itu dikesan oleh Radar Pert4hanan Udara TUDM daripada Pusat Pert4hanan Udara di Sarawak pada jam 11.53 pagi.

Pesawat bekenaan dikesan terbang secara formasi taktikaI in-trail pada jarak 60 batu nautika antara satu sama lain.

Ackbal berkata, pesawat itu dikesan terbang pada ketinggian antara 23,000 kaki hingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui Singapore FIR sebelum mem4suki ruang udara ZMM, Kota Kinabalu FIR dan seterusnya terbang menghala menghampiri 60 batu nautika daripada pesisir pantai Wilayah Sarawak yang dikhuatiri akan meng4ncam kedauIatan negara.

“Pihak TUDM meletakkan pesawat Hawk 208 daripada No. 6 Skuadron, Pangkalan Udara Labuan di dalam keadaan siap sedia melalui Operasi Cur1ga TUDM. Pemantauan menerusi radar pert4hanan udara diteruskan ke atas pesawat itu di samping beberapa percubaan untuk mengarahkan mereka menghubungi kawalan trafik udara KK FIR,” katanya.

Apabila ar4han tidak dipatuhi dan didapati melangkaui persempadanan Kota Kinabalu FIR menghala ke ruang udara nasional, TUDM melancarkan pesawat pemintas pada jam 1.33 tengah hari untuk melakukan identifikasi visual.

“Hasil daripada pemint4san udara yang dilaksanakan, TUDM mengenal pasti pesawat itu adalah daripada jenis Ilyushin Il-76 dan pesawat Xian Y-20. Pesawat jenis ini adalah pesawat pengangkut strategik dan berupaya melaksanakan pelbagai misi,” katanya.

Menurut Ackbal, insiden ini adalah perkara yang ser1us terhadap anc4man kedaulatan negara dan keseIamatan penerbangan berdasarkan kepadatan trafik udara di dalam laluan penerbangan (Airways) di dalam KK FIR.

Insiden ini dikendalikan oleh TUDM khasnya dan ATM amnya berlandaskan und4ng-und4ng dan per4turan penerbangan antarabangsa International Civil Aviation Organization (ICAO) serta Strategi Pert4hanan Udara Nasional (SPUN). Kementerian Luar Negeri telah mengambil maklum tentang perkara ini melalui Kementerian Pert4hanan.

Sumber: Berita Harian

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.