Connect with us

MOTIVASI

Ibu tunggal rider Foodpanda tiada pilihan bawa bersama anak 0KU ketika bekerja, buat hati jadi pi1u

Published

on

Ibu tunggal rider Foodpanda tiada pilihan bawa bersama anak 0KU ketika bekerja, buat hati jadi pi1u

Baru-baru ini, tular di media sosial dengan perkongsian imej menyayat hati memaparkan rider penghantaran makanan Foodpanda yang dalam perjalanan menghantar makanan di sekitar Jalan Pantai Murni, Kuala Lumpur sambil membawa seorang kanak-kanak dalam pelukannya.

Kehidupan itu tidak selalu seperti berjalan di taman yang indah. Bagi sesetengah orang, ketidakpastian masa depan menjadi satu perjuangan dan rencah kehidupan yang perlu diteruskan setiap hari. Seperti ibu tunggal ini yang tidak mempunyai pilihan selain terus bekerja keras berbanding orang lain demi membesarkan anak perempuannya yang mengalami buta kekal.

Kanak-kanak itu kelihatan berada dalam keadaan selamat bersama ibunya, amat menyentuh hati sesiapa sahaja yang memerhatikannya.

Satu gambar menyatakan seribu perkara, dan hanya Tuhan mengetahui apa yang ibu tunggal ini alami setiap hari ketika mencari rezeki bersama anaknya demi meneruskan kehidupan.

Gambar itu memaparkan rider penghantaran Foodpanda yang merupakan seorang ibu tunggal Azimah Abd Rahim berusia 37 tahun. Anak perempuannya, Nur Ainul Zahirah berusia 6 tahun seorang OKU mengalami buta kekal, lapor Utusan Malaysia.

Ia tidak mengambil masa lama untuk gambar itu menjadi tular di Facebook dan platform media sosial lain yang berkongsi semula imej berkenaan, di mana ramai yang mendapati ia menyayat hati namun amat mengagumkan pada masa yang sama.

“Tengah kerja teringat anak-anak di rumah. Kita balik saja mereka serbu menumpang kasih. Adik ini sentiasa dalam pelukan si ibu. Semoga dalam rahmat Allah sentiasa.”

“Rezeki halal.. Ada orang guna cara mudah dengan hidup meminta-minta. Tabik hormat dan kagum, semoga Allah memudahkan urusannya dan sentiasa dimurahkan rezeki.”

“Sangat menyentuh hati. Kasih ibu sanggup berkorban apa sahaja untuk anaknya. Bukan mudah hidup sebagai ibu tunggal.”

“Rasa sedih sangat, sebab bawa anak cari rezeki berpanas berhujan. Semoga dipermudahkan segala urusan.”

Katanya, anaknya bukan sahaja buta malahan seorang yang hiperaktif, jadi mencari seorang pengasuh yang sanggup menjaga anak istimewa ini bukan satu perkara yang mudah.

Menurut Azimah kepada Utusan Malaysia, dia tiada pilihan lain sebagai ibu tunggal yang terpaksa membawa anak OKU ke mana-mana sepanjang bekerja sebagai penghantar makanan.

Katanya, selagi ada kudrat, dia akan membawa anaknya ke mana sahaja walaupun pernah dimarah pelanggan kerana lewat menghantar makanan.

Ekoran fobia melihat kesan lebam pada badan anaknya ketika pernah meninggalkannya untuk dijaga pengasuh, Azimah mengambil keputusan untuk membawanya bersama ketika bekerja.

Azimah memberitahu dia menghantar anaknya ke Persatuan Orang Buta Malaysia (MAB) untuk menjalani terapi pada setiap pagi sehingga jam 12 tengah hari dan selepas mengambilnya, dia akan meneruskan kerja sehingga jam 6 petang bersama anak itu.

“Setiap hari saya akan buat 25 sehingga 30 trip penghantaran makanan, dan sepanjang tempoh itu, Nur Ainul Zahirah akan berada bersama saya,” katanya.

Betapa kuat dan tabahnya hati ibu ini melalui liku-liku kehidupan demi membesarkan anaknya.

Sementara itu, Ustaz Ebit Lew telah menghadiahkan sebuah kereta untuk memudahkan urusan Azimah bekerja menghantar makanan dan barangan serta membawa anaknya dalam keadaan yang lebih selesa.

Sumber: Ebit Lew

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.