Connect with us

SEMASA

Kan̷ak-Kan̷ak Hld̷ap B4r̷ah Ot̷ak Mningg̷aI Duni̷a, ‘Syurga Buatmu Dik’

Published

on

Kan̷ak-Kan̷ak Hld̷ap B4r̷ah Ot̷ak Mningg̷aI Duni̷a, ‘Syurga Buatmu Dik’

Menerusi laman Facebook, rakan kepada ibu Allahyarham memuat naik sebuah posting memaklumkan berita dvka itu kepada orang ramai yang telah sudi menghvlurkan sumbangan sebelum ini.

Kanak-kanak, Nurul Adira Asheera Abdullah yang dipercayai menghldap bar4h 0tak dan lumpvh seluruh anggota badan dilap0rkan mningg4I dunia di Hospital Teluk Intan pagi tadi.

Az Niena berkata, ibu 4llahyarham turut berterima kasih kepada semua yang sudi mendoakan Adira sehingga kanak-kanak berusia tujuh tahun itu menghembvskan nafas ter4khir.

“Assalamualaikum, saya Nina kawan kepada ibu Nurul Adira Asheera Abdullah iaitu Neyna Aat ingin memaklumkan bahawa Nurul Adira telah kembali ker4hmatullah sebentar tadi..

“Mohon kongsi untuk semua dapat maklumat ni.. terima kasih pada semua yang tak putus2 berdoa buat Adira dan keluarga serta tak lupa juga pada semua yang sudi bagi sumbangan buat Adira,” tulisnya.

Terdahulu, Az Niena berkongsi sebuah posting yang memohon bantuan orang ramai untuk keperluan 4llahyarham seperti susu dan lampin pakai buang.

K4ns3r 0tak

Kans3r 0tak (tvmor 0tak) yang juga dikenali dengan nama intra cranial neo plasm terjadi apabila terdapat sel-sel yang tidak normal wujud di dalam otak. Terdapat dua jenis ketumb uhan pada kawasan otak mali gnant (ketumb uhan jenis kan s3r) dan juga be nign.

Tum or jenis ka nser (mali gnant) yang bermula pada bahagian otak dikategorikan sebagai tum or utama (tumor primer) dan biasanya akan merebak ke bahagian lain dalam tubuh, manakala tumor kedua (tumor sekunder) adalah kanser yang bermula dari organ lain sebelum menjangkiti otak, ianya turut dikenali dengan tumor otak metastasis.

Kesemua jenis tumor otak ini akan menghasilkan gelaja yang berbeza, bergantung kepada bahagian otak yang terkena serangan, gejala ini termasuklah sawan, sakit kepala, masalah penglihatan, muntah-muntah, perubahan mental seperti hilang ingatan serta perubahan personaliti.

Tanda-tanda awal kanser otak ini adalah sakit kepala, terutamanya yang bersangatan pada waktu pagi dan biasanya akan berkurangan atau hilang selepas muntah, tanda-tanda ini akan lebih jelas apabila terjadinya simptom seperti: kesukaran berjalan (hilang kawalan timbangan) kesukaran bercakap serta kesukaran merasa (sentuhan serta kepekaan terhadap haba).

Kans3r otak tidak mempunyai tanda-tanda yang jelas sewaktu permulaan terjadi ketumbuhan, oleh itu kebanyakkan daripada pesakit tidak menyedari akan kehadirannya sehinggalah ianya mencapai tahap boleh dikesan melalui teknik imbasan CT atau melalui kaedah biopsi.

Penyebab

Antara penyebab utama kanser jenis ini masih lagi samar-samar, namun mengikut data yang dikumpul, penyakit ini boleh terkena kepada mereka yang mempunyai sejarah ahli keluarga yang pernah mengidap kanser otak,

pendedahan kepada klorida yang berterusan, merokok, virus Epstein-Barr serta pendedahan kepada radiasi secara berterusan, walau bagaimana pun, tidak ada bukti kukuh terhadap pendedahan radiasi daripada telefon bimbit.

Contoh tumor yang tumbuh pada bahagian otak, diimbas melalui imbasan CT.

Jenis-jenis serangan

Antara jenis-jenis tumor utama yang biasanya menyerang orang dewasa adalah meningiomas. Ketumbuhan ini biasanya jenis benign (bukan kanser) namun kehadirannya pada bahagian otak sangat menjejaskan kemampuan inidividu di dalam melakukan tugasan harian dan ianya perlu dirawat dengan segera.

Pada kanak-kanak pula, ketumbuhan yang paling biasa menyerang bahagian otak dikenali dengan nama malignant medulloblastoma dan ianya merupakan ketumbuhan jenis kanser.

Kebanyakkan daripada kans3r otak adalah kanser kedua, ianya berj4ngkit melalui organ lain yang telah terkena kanser. Kira-kira separuh daripada kes kanser otak metastasis (otak yang dijangkiti) adalah berjangkit daripada paru-paru yang mempunyai sel kans3r. Statistik menunjukkan terdapat sekitar 250,000 orang mengidap tumor otak setiap tahun.

Dalam sesetengah kes, kans3r otak yang teruk juga boleh menjangkiti tulang belakang. Secara umumnya, kanser otak dinilai bermula daripada tahap 1 sehingga 4, tahap ini akan diklasifikasikan mengikut tahap kecepatan mereka berkembang, dan bagaimana mereka menyerang kembali (second attack) selepas rawatan terakhir.

Arkib Berita Minggu, Utusan Malaysia. 17/8/1998.

Sumber: Universiti Sains Malaysia, transformasi / santaikaw

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Mimbarraudhah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.