Connect with us

MOTIVASI

“Kaya bukan pada harta tapi pada hati” Walau Hanya Kerja Jaga Parking, Tapi Separuh Dari Gajinya Untuk Makanan Anjing Dan Kucing Liar

Published

on

Seorang lelaki berkongsikan kisah dan perbualannya mengenai seorang pemuda yang sering dilihat memberikan makanan kepada kucing dan anjing liar.

Insan berhati mulia.

Kerja jaga parking kereta di pekan Bukit Mertajam, separuh atau lebih gajinya dihabiskan untuk membeli makanan kepada kucing dan anjing liar di daerah ini. Agak pemalu budak ni setelah beberapa bulan baru aku dapat bersembang dengan dia.

Bukan sehari dua tapi dah bertahun-tahun. Kebetulan kawasan aku bertugas jadi aku dapat jumpa adik att ni setiap hari.

Tambahnya lagi kalau hari hujan, kucing-kucing dan anjing-anjing ini akan tetap setia menunggunya walaupun basah kuyup. Itu sebabnya saya tak sampai hati nak tinggalkan mereka.

Menurutnya setiap hari dia akan memberi makan 2 kali iaitu pagi dan petang di lokasi yang berbeza. Jadi aku tanya lagi kalau cuti atau pergi melancong macamana? Saya tak akan pergi mana-mana atau cuti saya sangat sayang dan rindukan mereka.

Semoga urusan dan kerja pemuda ini dipermudahkan dan diberikan rezeki yang luas.

Allah mulianya hati hang att walaupun imej nampak biasa2 tapi hati sapa yang tahu. Siapa yang tinggal area Bukit Mertajam pasti akan terserempak dengan budak ni di lorong-lorong kedai atau bawah jambatan.

sumber: arenagempak

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.