Connect with us

GAYA HIDUP

Kelebihan B3rak B3rcangkung Cara Sunnah v$ B3rak Tand4s duduk M3ngikut S4ins.

Published

on

Waktu Nabi ajar cara berak ni 1400 tahun lepas, orang Kafir Musyrikin gelak mempersendakan Nabi. Tanyalah pada orang yang tak beriman , dari mana Nabi tahu semua khasiat ni kalau mesin X ray pun tak ada lagi pada zaman tu?

Bagi penduduk kota, pemilihan tandas duduk sudah menjadi kebiasaan. Sekarang ini pun, jika di diperhatikan, kampung-kampung ramai lebih gemar memilih tandas duduk berbanding cangkung. Tandas duduk dianggap lebih bersih, selamat dan mudah diselenggara berbadning jenis cangkung. Tapi, adakah tandas duduk lebih sihat jika dibandingkan dengan jenis cangkung?

KAJIAN
Dalam sebuah kajian yang diterbitkan oleh jurnal igestive Diseases and Sciences, Dov Sikirov menilai bahawa penggunaan tandas duduk atau cangkung mempengaruhi kelancaran saat membuang air besar.

Ketika tubuh berdiri tegak, usus yang menjadi tempat simpanan sisa yang perlu di buang (najis) di tekan ke atas oleh otot puborectalis agar ia tidak keluar seblum tiba masanya. Jika menggunkan tandas duduk, otot puborectalis masih berada dalam posisi seperti masih berdiri. Hal ini menyebabkan kurang kotraksi atau erti kata lain, otot tersebut masih menyekat untuk mengeluarkan najis apabila tiba masanya. Ini bermakna, anda akan mengalami sedikit gangguan saat membuang tanpa anda sedari. Sebab itu, ada sesetengah orang akan mengambil masa yang lama dan tenaga lebih untuk selesai membuang.

KENAPA TANDAS CANGKUNG TERBAIK
Di dalam posisi cangkung, selsuruh otot puborectalis tidak bekerja, sehingga memudahkan proses pembuangan. Tambahan, posisi cangkung dapat membentuk sudut anorektal lebih sempurna. Sudut anorektal adalah sudut yang terbentuk di hujung atau ekor tulang belakang yang bertemu dengan usus utama. Jika mengunkan tandas duduk, dikhuatiri sudut ini tidak dapat terbentuk baik dan menghalang tinja atau najis dari keluar.

PENYELESAIAN
Jika kediaman anda memang sudah tersedia tandas duduk. Tidak bermakna anda perlu ubah suainya menjadi tandas cangkung. Gunakan bangku untuk mengangkat kaki sehingga dikedudukan 35 darjah untuk menyerupai posisi mencangkung. Dan elak posisi 90 darjah untuk mendapatkan kelancaran yang terbaik untuk mengeluarkan tinja.

sumber : dakwahdotmy

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di mimbar raudhah

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.