Connect with us

MOTIVASI

Miliki Hotel Mewah 42 Tingkat Tengah Bandar KL, Inilah Pemiliknya Hartawan Melayu ‘Low Profile’

Published

on

Miliki Hotel Mewah 42 Tingkat Tengah Bandar KL, Inilah Pemiliknya Hartawan Melayu ‘Low Profile’

Jika dilihat pada senarai orang-orang kayẫ di Malaysia, adakah diantara mereka suka menayang hẫrta-hartẫ mereka kepada umum? Tidak kan?

Sesetengah orang kita bila sudah merasa diri kẫya sedikit, mulalah menunjuk di mɛdia sosiẫl. Tanpa mereka sedar ada yang lebih kẫya jauh berbanding mereka. Orang kayẫ yang sebenar adalah mereka yang betul-betul ‘cerdik’.

Untuk itu, mari kita kenali Jutawan melayu Islam iaitu Datuk Mohd Khay Ibrahim dengan personalitinya yang cukup low profile ini.

Jutawan Low Profile Dari Kampung Baru

Datuk Mohd Khay Ibrahim, jutawan ‘low profile’ dari Kampung Baru, antara kampung yang masih wujud di tengah kota metropolitan Kuala Lumpur.

Kini beliau adalah Pengarah Urusan Kumpulan ZIKAY Group Berhad iaitu sebuah entiti Bumiputera yang mengkhusus dalam pelbagai struktur ek0nomi dan perniagaan yang berpusat di tengah-tengah Kuala Lumpur.

Menurut laman web rasmi ZIKAY, beliau memiliki kemahiran yang kukuh dalam bidang perniagaan sejak zaman kanak-kanak lagi.

Aktif Aktiviti Amal

Selain itu, Mohd Khay Ibrahim mengangg0tai beberapa badan awam dan swasta seperti pengerusi Lembaga Penasihat Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu, Pengerusi Yayasan ZIKAY, ahli lembaga pengarah Perbadanan Pembangunan Kampung Bharu , ahli lembaga pengarah Tabung Pendidikan 1 Bilion untuk Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan ahli lembaga pengarah Kolej Yayasan Melaka.

Berbakti kepada masyarakat sentiasa menjadi amalan berterusan. Sumbangan dan penglibatan aktif beliau dalam pelbagai pertubuhan dan acara amal disalurkan melalui Yayasan ZIKAY (ZIKAY F0undation) yang menangani keperluan untuk pendidikan yang betul dan keadaan hidup yang lebih baik.

Bapa 5 Anak Lelaki Hafal Al-quran

Malah beliau turut melaksanakan amalan membaca Al-Quran dan terjemahan di syarikatnya pada setiap pagi, sejak berbelas tahun dahulu.

Siapa sebenarnya jutawan ini? Beliau adalah bapa kepada lima orang cahaya mata yang mana kesemua anak lelakinya menghafal Al-Quran dan mempelajari ilmu agama dengan mendalam.

Siapa menyangka beliau adalah pemilik sebuah h0tel setinggi 42 tingkat di Kampung Baru. Hotel Tamu Hotel & Suites bertaraf 4 bintang yang terletak di Jalan Raja Abdullah dan Jalan Raja Alang, Kuala Lumpur milik jutawan ‘l0w pr0file’ ini.

Pernah Dikata Tidak Waras

“Pada mulanya, ada yang kata saya tidak waras. Siapa nak percaya orang Melayu boleh dirikan bangunan bukan 10 atau 20 tingkat tetapi 42 tingkat.

Pembinaan hotel itu jelas membuktikan tanah pegangan Melayu boleh dibangunkan menjadi hartanah yang bernilai tinggi.

Beliau berkata apabila Hotel Tamu & Suites siap dibina, nilai hartanah berdekatan akan meningkat sebanyak 50%.

“Ada juga yang tak percaya pr0jek saya ini boleh siap,” katanya yang berpengalaman 30 tahun dalam bidang pembangunan hartanah.

Mohd. Khay memilih untuk mewujudkan jenama h0tel tersendiri daripada mengambil jenama hotel antarabangsa yang sudah p0pular kerana tidak mahu terikat dengan piawaian yang ditentukan pihak berkenaan.

Tidak Mahu Benda Syubhah Di Hotel

“Kita tidak mahu ada benda-benda syubhah di sini (hotel). Secara tak langsung juga kita memberi pilihan pada mereka yang bekerja dalam industri perhotelan, untuk memilih tempat kerja yang mesra syariah,” katanya sambil menjelaskan usaha yang dibuatnya itu adalah fardu kifayah yang perlu beliau laksanakan sebagai seorang Muslim.

Yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang.

Pembinaan hotel itu menelan kos pembinaan RM200 jutẫ yang dilengkapi 276 bilik serta 129 servḭs suite di hadapan Masjid Jamek Kampung Baru pada tahun 2018.

Kejayaan beliau boleh dijadikan motivasi buat kita yang Bumiputera juga berupaya duduk sebaris dengan dunia k0rporat dengan pelbagai kẫum lain tanpa perlu meng0rbankan prinsip Islam yang kita sanjung.

Tiada kejayaan yang dicapai dalam sekelip mata. Tentunya banyak peng0rbanan dan cabaran yang dilalui beliau untuk berada di tahap ini.

Semoga kisah kejẫyaan beliau ini, memberikan inspirasi dan melahḭrkan lebih ramai Bumiputera Islam yang kaya dan berjaya di dunia dan akhirẫt.

Sumber: infokini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.