Connect with us

MOTIVASI

(Video) Rindu Masakan Mak, Suami Menangis Isteri Masak Sama Macam Mak

Published

on

(Video) Rindu Masakan Mak, Suami Menangis Isteri Masak Sama Macam Mak

Pada ketika itu, peningkatan kɛs C0vḭd-19 di negara kita yang semakin meningkat dari hari ke hari, menyebabkan harapan untuk pulang beraya di kampung kelihatan semakin samar.

Terdahulu, Pɛrintah Kawẫlan Pergɛrakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajẫan bagi menghalang pandɛmik c0vid 19 daripada terus tersebar sememangnya cukup memberi kesan kepada semua. Sejarah hitam itu pasti kekal diingati kerana telah memberi perṳbahan besar dalam kehidupan normal seharian kita.

Oleh hal itu, pasti ramai yang merindui masakan ibu di kampung, lagi-lagi buat mereka yang sudah lama tidak pulang ke kampung. Seperti yang dik0ngsikan oleh seorang wanita ini, suaminya menangis apabila si isteri memasak masakan yang sama seperti masakan ibunya.

Lebih dua tahun berturut-turut mereka di perantauan tidak dapat beraya di kampung bersama ibu ayah dan sanak saudara yang lain.

Menerusi vide0 itu juga, wanita itu berkongsikan suaminya sudah lama meminta masakan gulai ayam seperti masakan ibunya. Teringat rempah yang pernah diberikan oleh ibu mertuanya yang masih elok, lalu si isteri terus memasak gulai ayam seperti yang diminta oleh suami.

Dalam paparan vidɛo tersebut, difahamkan mereka tidak pulang ke kampung suaminya di Terengganu sejak awal PKP yang lalu.

Apa yang lagi mengharukan, si suami menangis terharu lagi-lagi apabila mengetahui rempah masakan itu adalah pemberian ibunya.

Netizɛn pun turut rasa sebak!

Ada juga warganɛt yang turut berkongsḭkan pengalaman yang sama kerana sudah lama tidak pulang ke kampung.

Melihat ke ruangan komɛn, netḭzen turut tidak dapat menahan sebak melihat kerinduan seorang anak yang sudah lama tidak merasai masakan air tangan ibu.

Seorang anak akan sentiasa merindui masakan ibunya bila terpaksa merantau atau terpisah sekian lama. Walaupun ibu hanya masak hidangan ringkas seperti sambal telur sekali pun sudah terasa sedapnya. Itulah keajẫiban ‘air tangan’ seorang ibu.

p/s – Benarlah, masakan ibu tetap juara n0mbor 1. Pergilah makan makanan di hotel paling mɛwah atau restoran paling ekslusif mahupun makanan yang paling eksotḭk sekalipun, masakan ibu sendiri adalah makanan yang paling sedap di hati semua orang.

Sumber: infokini

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.