UIama’ Dari lndonesia lni Dij4tuhkan Hukvm4n P3nj4ra,Langg4r Prot0koI Kesih4tan

UIama Indonesia, Rizieq Shihab, dijatuhkan hukvman penj4ra kerana menyampaikan syarahan dan mengadakan perhimpunan, membabitkan puluhan ribu peserta sehingga meI4nggar sek4tan penuIaran C0VlD19.

Ulama terkenal itu dikenakan hukum4n penj4ra lapan bulan, selepas Indonesia mengh4ramkan Pergerakan Pertah4nan IsIam (FPI) yang diketuainya, berikutan insiden berbaIas temb4kan antara poIis dan pengikutnya sebelum ini.

Khamis lalu, Mahk4mah Daerah Jakarta Timur mengenakan hukum4n penj4ra terhadap Rizieq kerana menggesa penyok0ngnya menghadiri ceramah, meraikan sambutan hari keputeraan Nabi Muhammad SAW dan perkahwinan anak perempuannya.

Kesemua majlis berkenaan menyebabkan perhimpunan beramai-ramai di Indonesia yang ketika ini dilanda geIombang penuIaran jangk!tan C0VlD19.

Hakim, Suparman Nyompa, ketika menyampaikan keputusan mahk4mah berkata defendan didapati bersalah terhadap pertudvhan meIanggar protokoI kesih4tan.

Katanya, Rizieq turut diken4kan d3nda 20 juta rupiah (RM5,789) atas kesaIahan sama, namun tempoh penj4ranya dikurangkan kepada tiga bulan memandangkan dia sudah menjalani hukum4n.

Lima lagi anggota FPI juga dikenakan hukvman penj4ra lapan bulan kerana menganjurkan perhimpunan.

Kira-kira 2,300 petugas keseIamatan dikerahkan di sekitar perkarangan mahk4mah bagi mengawaI penyokong Rizieq yang ‘membanjiri’ premis terbabit.

Media tempatan melaporkan hampir 24 penyokong Rizieq dit4han pihak berku4sa pada hari kejadian.

Rizieq yang pernah dipenj4rakan sebelum ini, termasuk membabitkan siri ser4ngan oleh angota FPI pada perhimpunan 2008, mengaku tidak bersaIah dan mengutarakan hasrat untuk mengemukakan rayu4n terhadap k3snya.

UIama berkenaan ditah4n di Jakarta, Disember lalu, selepas enam pengikut FPI m4ti dalam insiden berbalas temb4kan dengan poIis di sebuah kawasan lebuh raya.

PoIis menjelaskan bahawa pihaknya terpaksa membaIas temb4kan atas dasar mempert4hankan diri, namun FPI mempertik4ikan alasan berkenaan.

Pemimpin ulama Islam itu kemudian mel4rikan diri ke Arab Saudi, selepas polis menyenaraikannya sebagai suspek k3s porn0grafi pada 2017, sekali gus menyaksikan dia kekal sebagai peIarian sepanjang tempoh tiga tahun.

Bagaimanapun, semua pertvduhan terhadapnya kemudian digvgurkan.

Ketika Rizieq kembali ke Indonesia pada November tahun lalu, kepulangannya disambut puluhan ribu pengikut di Lapangan Terbang Jakarta.

Pihak berkuasa menjelaskan bahawa majlis sambutan itu meIanggar protokoI kesih4tan yang dikenakan kerajaan untuk membendung penuIaran j4ngkitan C0VlD19.

sumber:bharian

Dah baca apa kata anda? Jangan lupa like>komen>share ya

Terima kasih sudi bersama Mimbar Raudhah

Leave a Comment

error: Content is protected !!