Connect with us

AGAMA

Hαti-hαti DaIam Tak Sedαr,Kita Mewαriskan ‘Saham’ Dosα WaIaupun TeIah Bertaubαt

Published

on

Buat baik dibaIas baik dan jika berbuat jah at pula dibaIas dengan baIasan jah@t.

Ia samalah konsepnya macam kalau kita buat baik dan mengajarkan orang berbuat baik atau lakukan perkara yang bermanfaat. Pahalanya mengalir jika orang itu lakukan apa yang telah kita ajarkan.Itulah yang dikatakan sebagai ‘saham’ kita di akhir4t kelak.

Tapi, andai kata seseorang pernah terajar orang lain melakukan maks!at dan kini setelah dia bertaub@t, adakah d0sa individu yang diajarkan tadi akan mengalir sama kepadanya setiap kali orang itu berbuat kemungkαran tersebut?

Kadangkala situasi ini bukan boleh dijangka. Semua itu tak mustahil bila datang hidayah daripada-NYA.

Bila sudah bertaub@t, dah tentulah individu tadi akan cari semula orang yang pernah diajarnya dulu. Tapi tak jumpa walapun bermacam jenis usaha dilakukan. Bukan apa, dia nak menebus dan membetulkan kesaIahan yang lalu. Macam mana ya?

Dalam perihal maks!at ini, IsIam meIarang umatnya untuk membantu dan meIakukan perkara yang bercang gah dengan syar1at.

Ini kerana, sesiapa yang memberi petunjuk kepada sesuatu perkara, maka ALLAH akan membaIas dan memberikan ganjaran terhadap apa yang dilakukannya mengikut apa yang dikerjakannya.

Firman ALLAH SWT: (Mereka dibiarkan menuduh dengan yang demikian) supaya mereka memikul d0sa-d0sa mereka dengan sepenuhnya pada hari kia mat dan juga memikul sebahagian daripada d0sa orang-orang yang mereka ses atkan dengan tidak bersandarkan pengetahuan yang benar; sesungguhnya amatlah bu ruk d0sa-d0sa yang mereka lakukan itu.” (Surah an-Nahl, ayat 25)

Disebabkan itu, sesiapa yang melakukan kemung karan, maka wajib untuk mereka bertau bat. Mohonlah keampunan dengan bersungguh-sungguh dan berazam tidak mengulanginya kembali.

Pada masa sama, perbaiki keadaan yang pernah kita lakukan sebelum ini. Insya-ALLAH ALLAH akan ampunkan kerana DIA MAHA PENGAMPUN lagi MAHA MENGASIHANI walau sebesar mana pun dosa yang dilakukan hamba-NYA.

ALLAH SWT berfirman: “Kecuali orang-orang yang bertaubat dan memperbaiki (amal buruk mereka) serta menerangkan (apa yang mereka sembunyikan); maka orang-orang itu, AKU terima taubat mereka dan AKULAH yang MAHA PENERIMA TAU BAT, lagi MAHA MENGASIHANI.” (Surah al-Baqarah, ayat 160)

Apabila seseorang bertavbat bersungguh-sungguh, memperbaiki keadaan dan kemaks1atan yang dilakukannya serta tidak mengulangi perbuatan berkenaan, dosa berkenaan tidaklah diwarisi.

Ia melainkan jika mereka masih belum bertaubat terhadap d0sa yang pernah dilakukannya sebelum ini.

Sesungguhnya, ALLAH SWT MAHA PENGAMPUN lagi MAHA MENYAYANGI. Bahkan, ALLAH juga berjanji akan mengh4puskan segala d0sa yang dilakukan oleh hamba-NYA apabila mereka bertaub4t dengan taub4t nasuha iaitu bersungguh-sungguh.

Seandainya seseorang itu telah berusaha mencari dan memperbaiki kes4n kem4ksiatannya sebelum ini dan tidak mampu menyelesaikannya, maka dengan usahanya itu moga segala d0sa yang telah dilakukan akan diampunkan.

Semoga ALLAH turut memberikan hidayah dan rahmat kepada kita semua.

Sumber;mufti wp

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.