Connect with us

MOTIVASI

Pemuda Kongsi Pengalaman P3rit Dilangg4r Pemandu M4buk. 13 Kali Pembed4han

Published

on

Pe3rkara mengenai pemandu mab4k seakan-akan menjadi berita yang makin kerap kita dengar dan baca di media. Ada sahaja k3s yang berlaku dan kebanyakan masanya pemandu-pemandu m4buk ini terlepas daripada kesalahan sekalipun mereka telah mer4gut nyawa insan yang tak bersalah.

Bukanlah menidakkan takdir dan ketentuan-Nya, namun ada banyak tindakan yang boleh dilakukan oleh pihak berkuasa bagi membendung masalah ini daripada berterusan berlaku

Baru-baru ini tul4r kembali kisah Muhammad Muiz Zaiazrul selepas videonya menerusi akaun Tiktok muihhh_ dimana dia ada memuat naik video yang membandingkan dirinya dengan pelakon Aeril Zafril

SELALU UPLOAD VIDEO DI HOSPITAL

Ramai juga yang tertanya-tanya kerana hampir kesemua videonya adalah di hospital. Rupa-rupanya dalam dia ceria melayan kerenah dan komen pengikut di Tiktok, dia sebenarnya merupakan m4ngsa kepada pemandu m4buk.

Berat dugaan yang dihadapi, banyak rawatan yang diperlukan berikutan kesan langg4r tersebut. Namun, dia yakin semuanya pasti ada hikmah tersembunyi. Dari video yang dikongsikan pun kelihatan ceria dan tenang sahaja orangnya.

LINK VIDEO :

TRAGED1 HITAM 30 DISEMBER 2019

Kejadian tersebut telah setahun lebih berlalu namun ia masih mekar didalam memorinya. Pada malam kejadian, dia telah keluar rumah untuk melepak bersama rakan-rakannya.

Hasratnya pada malam tersebut sebenarnya telah diberikan sedikit tentangan oleh ibunya. Namun, disebabkan oleh jiwa muda, dia tetap keluar untuk berjumpa rakan-rakan. Siapa sangka bahawa malam tersebut terus mengubah perjalanan hidupnya.

LINK VIDEO :

“TvLANG PINGGvL P4TAH, KAKI KIRI TERK0YAK…..”

Jika nak diceritakan mengenai kec3deraan yang dialaminya, rasanya tiada siapa yang sanggup untuk membayangkan keadaannya pada ketika itu. Tulang pinggulnya patah, kaki kiri terkoyak sehingga menampakkan tulang, punggung juga terk0yak t3ruk, usus terp4ksa dip0tong 15 cm dan limpa terp4ksa dibu4ng.

Sehingga kini, dia telah menjalani lebih daripada 13 kali pembed4han untuk menstabilkan keadaan badannya dan untuk kembali pulih. Ibubapanya juga merasakan dirinya seolah-olah sudah tiada harapan.

DIBERI PELUANG KEDUA MENJALANI KEHIDUPAN

Namun, t4kdir Allah S.W.T mengatasi segalanya. Meskipun mengalami keceder4an yang sangat t3ruk, dia masih diberikan peluang oleh Allah S.W.T untuk bern4fas diatas muka bumi ini.

Selepas tiga minggu koma, dia kembali sedar. Jelas terpancar kegembiraan dan kelegaan pada wajah kedua ibubapanya. Mereka bimbang dia juga bakal mengikut jejak langkah arw4h abangnya yang m3ninggal dvnia akibat kem4langan pada usia 13 tahun.

Dia yang bakal menjalani pembedah4n selanjutnya adalah untuk membolehkan dirinya membu4ng air seperti biasa. Dia juga sangat terharu dengan ketabahan dan kekuatan ibubapanya yang tetap sabar melayan kerenahnya sepanjang berada dalam proses pemulihan ini.

Bapanya juga sanggup untuk mengambil cuti selama beberapa bulan semata-mata untuk menjaganya. Belum dikira dengan layanan daripada kakitangan hospital kerana dia telah banyak kali keluar masuk tempat tersebut untuk rawat4n.

 

Dia juga sangat positif saat menceritakan keadaan dirinya. Tidak dapat dinafikan bahawa ada masanya dia turut berasa tertekan dan seolah-olah berputus asa. Namun, dia segera untuk mencari perkara yang boleh meningkatkan motivasinya.

Sungguh tabah sebenarnya pemuda ini. Sekalipun menghadapi ujian dan keceder4an yang sangat berat, dia tetap berusaha sehabis daya untuk kembali pulih dan pada masa ini juga dia terbuka serta sedar akan segala kebaikan yang diberikan oleh mereka disekelilingnya.

SUMBER : MSTAR dan TIKTOK muihhh_

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di mimbar raudhah

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.