Connect with us

MOTIVASI

Seronok T3ngok mak Bahagia, Belanjakan RM25k Rumah mak

Published

on

Apabila disoal apakah pengorbanan ibubapa kita terhadap kita, pastinya tak mampu untuk kita senaraikan satu persatu. Apatah lagi untuk membalas kesemua pengorbanan tersebut. Jika ditukar kepada nilai wang ringgit, habis harta kekayaan kita sekalipun kita tidak akan mampu membayarnya.

Ramai ibubapa sanggup mengorbankan kehendak dan kesenangan mereka demi anak-anak. Tapi, adakah kita sebagai anak sanggup melakukan perkara yang sama? Itulah apa yang kami ingin kongsikan semula. Sebuah kisah yang pernah tular sekitar tahun lalu.

Kisah ini adalah mengenai seorang pemuda yang memilih untuk bahagiakan ibunya terlebih dahulu sebelum memenuhi kehendak sendiri. Menerusi perkongsiannya di akaun Twitter MohdAsriDungun, dia telah mengeluarkan RM 25 ribu untuk mengubah suai rumah ibunya.

LINK STATUS :

KONGSI GAMBAR SEBELUM DAN SELEPAS

Dalam perkongsian tersebut, dia ada menunjukkan gambar sebelum dan selepas proses pengubahsuaian dilakukan. Apa yang paling dibanggakan adalah dia dapat membantu dan memudahkan ibunya untuk mengambil wudhu di dalam bilik ibunya sendiri.

Menerusi perkongsian yang sangat menginspirasikan daripada pemuda tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen yang sangat positif kepadanya di status berkenaan.

Mereka telah mengucapkan tahniah di atas kejayaan membahagiakan dan memberikan yang terbaik buat ibu tersayang dan turut mendoakan agar kehidupan pemuda itu dipermudahkan kerana mendahulukan keluarga dalam segala hal.

INPIRASI ANAK MUDA YANG LAIN

Sebenarnya apa yang dilakukan oleh pemuda ini boleh dijadikan inspirasi buat semua anak muda yang lain atau sesiapa sahaja untuk mengutamakan ibubapa dan keluarga terlebih dahulu.

“Orang Lain Ramai Beli Untuk Diri Sendiri, Dia Pentingkan Mak Ayah Dulu” Tindakan Pemuda Habiskan RM25 Ribu Untuk Rumah Ibu

Usaha sehabis baik dan sehabis daya untuk membalas segala jasa dan pengorbanan mereka. Jangan risau. Tidak akan berkurang harta anda jika anda melakukan yang sedemikian.

Allah S.W.T pasti akan membalas kebaikan anda dengan ganjaran yang jauh lebih baik suatu hari nanti. Santuni dan bahagiakan mereka seperti mana didalam firman Allah S.W.T menerusi surah al-Israa’ ayat 23 :

“Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang daripada mereka atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan `Ah’ dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).”

SUMBER : Twitter MohdAsriDungun

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di mimbar raudhah

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.