Connect with us

SEMASA

Ibu dan Bayi Dalam Kandungan Had ap Risi ko Tinggi Jalani Opera si Ini

Published

on

Ibu dan Bayi Dalam Kandungan Had ap Risi ko Tinggi Jalani Opera si Ini

uj ian yang kita lalui pasti ada hikmahnya,ganjaran akhir pasti besar atas apa yang kita ha dap selama itu.

Begitu juga dalam hubungan suami isteri. Kurniaan cahaya mata akan melengkapkan lagi sesebuah keluarga.

Saling melengkapi antara satu sama lain. Namun, jika pasangan kita ditim pa mu sibah, pasti kita pun turut terasa s.akitnya.

Dengan kes w.abak pand emik ini yang semakin meningkat saban hari, k3s yang memba bitkan ibu hamil positif juga semakin mening kat.

Lebih memi lukan, ibu dan bayi dalam kandungan turut beri siko sehingga ada yang perlu menjalani pemb.edahan mela.hirkan bayi lebih awal dan ibu terp.aksa ditidurkan.

Sudah tentu situasi seperti ini turut memberi kesan buat ahli keluarga dan anak-anak yang mengharapkan si ibu dapat kembali sedar dan pulang ke rumah seperti biasa.

Moga ada keajaiban buat isteri

Menerusi perkongsian seorang suami, Mohd Zulkifli Mohdisa, dia sangat mengharapkan doa orang ramai boleh memberi keajaiban buat isterinya, Faiqah yang kini sedang bert.arung ny.awa dan ditempatkan di 1CU setelah di sahkan positif.

Lebih meruntun jiwa, disebabkan o.ksigen isterinya turun mendadak sehingga terp.aksa menggunakan mesin perna fasan dan pemantauan ra pi, anak yang berada dalam kandungan juga terp.aksa dilahirkan awal.

Terp.aksa operate, keluarkan bayi usia 31 minggu

Menerusi tumubual oleh portal Pa&Ma, Zulkifli memaklmkan dok tor terp.aksa buat keputusan melakukan pemb.edahan mengeluarkan bayi walaupun usia kandungan baru 31 minggu. Ini bagi menyelamatkan kedua-dua ny.awa. Kata Mohd Zulkifli

“Sejak isteri ditidurkan dan melalui pemb.edahan, sehingga sekarang keadaannya masih tidak sedar.

“Manakala bayi lelaki yang dilahirkan turut berada di NICU bawah pemantauan dok tor kerana paru-parunya pun ada jang kitan.”

“Apa yang menyedihkan, kelahiran bayi kedua ini sangat ditunggu-tunggu oleh kami sekeluarga kerana anak sulung adalah perempuan dan kiranya kehadiran bayi lelaki melengkapkan kehidupan saya dan isteri. Namun Allah lebih mengetahui segala-galanya,” ujarnya.

Ja.ngkitan di pa ru-pa ru isteri teruk dan k.uman dalam d.arah tinggi

“Daripada apa yang diberitahu dok tor, keputusan untuk tidurkan isteri kerana paru-parunya menga lami ja.ngkitan yang agak teruk dan kadar ja.ngkitan dalam d.arahnya juga tinggi.

“Sekarang hanya harapkan doa daripada orang ramai untuk beri kekuatan isteri kembali sembuh seperti sediakala. Ini saja yang saya harapkan buat masa ini,” katanya.

Tak sampai 36 jam, ok sigen turun mend adak

Zulkifli memberitahu pada awalnya mereka satu keluarga positif dan isteri dit.ahan di wad Hospital Sungai Buloh kerana mengandung dan berisiko.

“Manakala saya dan anak hanya k.uarantin di rumah kerana tiada apa-apa simptom dan tak teruk sangat.

“Selepas habis tempoh k.uarantin dan keadaan isteri pun dah sihat, dia dibenarkan pulang ke rumah.”

Paru-paru ada j.angkitan dan dara juga ada j.angkitan kuman yang tinggi

“Lepas dibenarkan keluar hos pital, seminggu selepas itu dapat tarikh untuk va.ksin dan isteri pergi.

“Namun selepas itu dia kembali de.mam dan m.untah-m.untah. Saya bawa pergi hospital dan doktor buat pemeriksaan mendapati paru-parunya ada ja.ngkitan dan darah dia pun ada ja.ngkitan kuman yang tinggi.”

Ok sigen dr0p sampai 51% dalam masa tak sampai 36 jam

Dalam masa tak sampai 36 jam, ok sigennya drop sampai 51%. Disebabkan itulah dok tor terus ambil keputusan untuk tidurkannya dan bersalinkan awal anak kami.”

Doa orang ramai penguat isteri

“Assalamualaikum….pada yang mengenali isteri saya Faiq Iqah beliau telah ditidurkan pada tenghari tadi kerana kadar ok sigennya turun mendadak hingga 51% dan memerlukan alat bantuan pernafasan 100%.

Bayi dikeluarkan secara o.peration

“Dan dalam pada masa yang sama baby dalam kandungan telah dikeluarkn dengan cara op.eration pada petang tadi.

“Alhamdulillah baby ok cuma agak le mah kerana pr.amatang. Mohon sahabat semua yang mengenali isteri saya, mohon doa kalian agar beliau dberi kesembuhan seperti sedia kala.

Akhir sekali,Segala jasa baik kalian hanya allah sahaja mmpu membalasnya.InsyaAllah.

Sudah baca artikel ini?jangan lupa untuk like dan share ya terima kasih.Semoga memberi manfaat yang baik pada akita semua.

Sumber:newzviral

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.